ZM izdevumi pagājušajā gadā samazinājušies par 13%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Kaspars Nordens/LETA

Zemkopības ministrijas (ZM) izdevumi pagājušajā gadā samazinājās par 13% un bija 639,958 miljonu eiro apmērā, liecina Valsts kontroles (VK) publiskotais ziņojums "Par ZM 2021.gada pārskatu".

VK norāda, ka ZM pagājušā gada pārskats visos būtiskajos aspektos sniedz skaidru un patiesu priekšstatu par ministrijas finansiālo stāvokli, tā izmaiņām un ministrijas darbības rezultātiem gadā, kas noslēdzās 2021.gada 31.decembrī, un tas ir sagatavots atbilstoši Latvijā spēkā esošo normatīvu prasībām.

ZM 2021.gadā saistībā ar Covid-19 pandēmijas radītās krīzes pārvarēšanu, seku mazināšanu un novēršanu Ministru kabinets piešķīra līdzekļus līdz 46,404 miljonus eiro, no kuriem faktiski ZM pārskaitīti un izlietoti 24,886 miljoni eiro.

Finanšu revīzijā ir veiktas pārbaudes un gūta pārliecība par izlietotā Covid-19 finansējuma lietojumu, tostarp padziļinātas pārbaudes veiktas par pasākumiem 24,148 miljonu eiro apmērā, atbalstam ražotājiem lauksaimniecības, zivsaimniecības un pārtikas nozarē, lai mazinātu Covid-19 izplatības negatīvo ietekmi, kā arī pārskata posteņu pārbaužu ietvaros pārbaudīti 212 593 eiro.

Revīzijā VK guvusi pārliecību, ka kopumā izmaksātais finansējums atbalstam ražotājiem lauksaimniecības, zivsaimniecības un pārtikas nozarē, lai mazinātu Covid-19 izplatības negatīvo ietekmi, ir izlietots atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem.

Apkopojot VK sniegtos atzinumus par ministriju un centrālo valsts iestāžu gada pārskatiem, secināts, ka gada pārskatu kvalitāte saglabājas iepriekšējo gadu līmenī. Par pagājušā gada finanšu pārskatiem valsts iestādēm VK sniegusi kopumā 56 ieteikumus, no tiem 18 saistībā ar Covid-19 krīzes pārvārēšanai paredzēto piešķīrumu pārbaudēm.

No VK ieteikumiem 38 attiecināmi uz pārskatu pareizību, bet 18 - uz atbilstības jautājumiem. Četri no ieteikumiem ieviesti jau revīziju laikā, 46 tiks ieviesti līdz nākamās finanšu revīzijas noslēgumam, bet pieci - divu līdz trīs gadu laikā. Ieviešot ieteikumus, tiks uzlabota pārskatu pareizība, pilnveidoti iepirkumu organizēšanas procesi, uzlabota uzskaite, iekšējās kontroles sistēmas un atlīdzības sistēma, kā arī novērsti citi trūkumi, kas kavē efektīvu publisko līdzekļu izlietojumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu