NASA publicē pirmos plānus par cilvēka nosūtīšanu uz Marsu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Astronauti Marsa vides simulācijā Negevas tuksnesī.
Astronauti Marsa vides simulācijā Negevas tuksnesī. Foto: AFP / Scanpix

NASA publicējusi galvenos paveicamos mērķus un plānus 30 dienas ilgai divu cilvēku misijai uz Marsa, lūdzot sabiedrību līdz 3. jūnijam sniegt komentārus un vērtējumus.

NASA cer pirmos astronautus uz Marsa nogādāt jau 2030. gadu beigās vai 2040. gadu sākumā. Tiesa, šo vīziju pārvērst realitātē nebūs viegli. Piemēram, ņemot vērā pieejamās tehnoloģijas un līdzekļus, ceļš līdz Marsam un atpakaļ no tā aizņemtu vidēji 500 dienas.

Arī gravitācijas trūkums būtu problēma, jo šīs paaudzes kosmosa kuģi galīgi neizskatās kā tādās filmās, kā, piemēram, “Marsietis” (2015). Astronauti uz Marsa ieradīsies pēc daudziem mēnešiem, kas pavadīti mikrogravitācijas ietekmē, un tūliņ saskarsies ar grūto atlabšanas ceļu. Lai arī uz Marsa ir gravitācija, tomēr tās spēks ir tikai viena trešdaļa no Zemes gravitācijas spēka. Viens veids, kā šo problēmu varētu atrisināt, ir uz Marsa izvietot pašgājējus, kuros būtu zemāks spiediens, lai astronauti misijas laikā tajos varētu ērti dzīvot un pārvietoties.

VIDEO: NASA PAZIŅO SAVUS MĒRĶUS UN PLĀNUS

Misijas plāns vēl ir agrīnajā fāzē un, protams, var strauji mainīties. Pagaidām NASA plāno, ka astronautus uz Marsa sagaidīs viss nepieciešamais dzīvošanai, ko tur būs iepriekš atgādājušas zondes. Aprīkojuma vidū būs arī pacelšanās ierīces, kas ļaus astronautiem nonākt atpakaļ Marsa orbītā.

Sīkāk ar NASA mērķiem vari iepazīties šeit, savukārt savu atsauksmi līdz 3. jūnijam vari iesniegt šeit.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu