Arvien biežāk varam dzirdēt par atjaunīgajiem energoresursiem, kuriem nākotnes sabiedrībā būs liela nozīme. Tāpat arī Baltijas līmenī arvien skaļāk tiek runāts par vēja enerģijas projektiem, bet iedzīvotāji, kam ir privātmājas, lielāku interesi izrāda par saules paneļiem. Cik nozīmīgi enerģijas avoti ir saule un vējš, intervijā medijam TVNET skaidroja Igaunijas uzņēmuma “Sunly” direktors un dibinātājs Prīts Lepaseps.

- Latvijā ir bijuši skandāli saistībā ar vēja parkiem, piemēram, Pienavas vēja parku. Tam sekoja arī sociālajos tīklos izplatīta dezinformācija. Kā ir Igaunijā – vai arī tur vēja parku projektu attīstību kavē dezinformācija, un kā ar sabiedrības noskaņojumu saistībā ar šādiem projektiem?

- Šī problēma pastāv visur. Igaunijā tā ir stipri jūtama problēma. To noteikti netiešā veidā subsidē tradicionālās industrijas, piemēram, gāzes un naftas nozaru lobisti. Kāda varētu būt argumentācija pret vēja enerģiju? Institūts Somijā investēja lielu daudzumu naudas un laiku, lai zinātniski parādītu, ka dezinformācija saistībā ar vēja parkiem, ir meli.

Tie nav fakti, tie nav pat pusfakti, tie ir vienkārši meli. Meli ir arī argumentācija, ka “vēja ģeneratori nogalina putnus”.

Nē, ja tā skatāmies, tad transportlīdzekļi un pat statiskas ēkas nogalina vairāk putnu. Vai ir kāda saistība ar infraskaņu? Nē. Vai ir kāda saistība ar cilvēku veselību? Nē.

Zinātniski pierādīts, ka visas bažas, kas pastāv saistībā ar šiem projektiem, būtībā ir meli. Ir arī teorija, ka meli, ja tos atkārto vairākkārtīgi, tad cilvēki sāk tiem ticēt un neuztver tos par meliem. Tā ir problēma visur. Tā tas ir Latvijā, tā tas ir Igaunijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X