Lietuvā saziedoti jau vairāk nekā trīs miljoni eiro Ukrainai paredzēta "Bayraktar" iegādei

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Bayraktar"
"Bayraktar" Foto: Yulii Zozulia

Lietuvā nepilnās divās dienās saziedoti jau vairāk nekā trīs miljoni eiro no pieciem miljoniem, kas vajadzīgi, lai iegādātos Ukrainai Turcijā ražoto bezpilota lidaparātu "Bayraktar", piektdien paziņojis līdzekļu vākšanas kampaņas ierosinātājs, žurnālists un influenceris Andrjus Tapins.

Viņš uzsvēris, ka šīs akcijas mērķis ir simbolisks - ne tikai savākt naudu "Bayraktar" iegādei, bet arī piesaistīt pasaules uzmanību Ukrainas situācijai un sniegt morālu atbalstu ukraiņiem.

"Par pieciem miljoniem mēs gribam pirkt Ukrainai ne tikai "Bayraktar". Mēs pērkam pasaules uzmanību [vēstījumam], ka mazas valsts pilsoņi spēj būt nepieredzēti vienoti un parādīt lielajām valstīm, kuras nebūt nesteidzas palīdzēt Ukrainai ar ieročiem, - redziet, to var izdarīt," stāstījis Tapins. "Mēs pērkam arī cīņassparu ukraiņiem, kuri zina, ka lietuvieši ir gatavi palīdzēt ar visu, ko vien var – pat ar smago bruņojumu.”

Viņš īpaši uzsvēris, ka trīs miljoni savākti lielākoties nelielos privātos ziedojumos - pa vienam, pieciem, desmit, piecdesmit eiro un tikai viens ziedojums no kāda uzņēmuma sasniedzis 20 000 eiro.

Aicinājumam atsaukušies arī ziedotāji no Latvijas, Igaunijas un citām valstīm, bet lielāko daļu saziedojuši paši lietuvieši.

Cilvēku atsaucību veicinājusi arī bijušās prezidentes Daļas Grībauskaites iesaistīšanās kampaņā un Bruņoto spēku komandiera Valdemāra Rupša paustais atbalsts šai iniciatīvai.

Akcija jau piesaistījusi gan ASV telekanāla CNN, gan citu pasaules valstu, arī pašas Ukrainas mediju uzmanību. Uz to reaģējuši arī ukraiņu karavīri, videoierakstā paužot pateicību lietuviešiem.

"Jūs nebeidzat mūs pārsteigt! Kad uzzinājām, ka gribat savākt piecus miljonus, lai nopirktu Ukrainai "Bayraktar", gluži vai zaudējām valodu. Mums tas izklausās kaut kas kosmisks. Ja jums tas patiešām izdosies, iespējams, par to rakstīs mūsu vēstures grāmatās un to zinās katrs ukrainis. Lietuva, mēs esam ar jums! Tāpat kā 1991.gadā. Slava Ukrainai!" ierakstā saka karavīri.

Kā iepriekš norādījis Tapins, ieceri atbalstījusi Lietuvas un Turcijas Aizsardzības ministrijas, kā arī bezpilota lidaparātu ražotājs "Baykar Technologies".

Paša Tapina dibinātā mediju kompānija "Laisves TV" ziedojusi 62 000 eiro. Visu summu iecerēts savākt trīs nedēļu laikā.

"Bayraktar" ir kļuvis par Ukrainas pretestības simbolu, kopš Krievija 24.februārī sāka atkārtoto iebrukumu valstī. Tas izmantots Krievijas bruņutransporta, pretgaisa aizsardzības un pat tanku iznīcināšanā. Tāpat tiek ziņots, ka "Bayraktar" tika izmantots operācijā, kad ar pretkuģu raķetēm "Neptun" aprīlī tika iznīcināts Krievijas kreiseris "Moskva".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu