LTV: Iesalnieka runa par okupantiem nonākusi drošības dienesta redzeslokā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas deputāts Jānis Iesalnieks uzstājas debatēs Saeimas sēdē.
Saeimas deputāts Jānis Iesalnieks uzstājas debatēs Saeimas sēdē. Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas deputātiem, ceturtdien, 27. maijā, diskutējot par pieminekļa Uzvaras parkā, kā arī citu padomju pieminekļu nojaukšanu, izvērtās emocionālas debates. Rezonansi izraisīja deputāta Jāņa Iesalnieka (NA) runa, kurā viņš norādīja, ka ienīst okupantus. Deputāta runa nonākusi arī Valsts drošības dienesta (VDD) redzeslokā, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Daļa Saeimas kolēģu no opozīcijas, kā arī daļa sabiedrības šos izteikumus iztulkojusi kā izteikumus pret krieviem, jautājot – vai deputāts neaicina uz etnisko tīrīšanu. Deputāta runa nonākusi arī Valsts drošības dienesta (VDD) redzeslokā.

"Es viņus ienīstu. Okupekļiem nav vietas Latvijā, un es ceru, ka vienu dienu Latvijā visi bērni varēs uzaugt tādā vidē kā Aldis Gobzems, kur 95% ir latvieši,"

šī ir tikai daļa no debašu runas, kurā deputāts Iesalnieks pieminēja dzīvi Kuldīgā, kur ir daudz latviešu un salīdzināja to ar Ventspili, kur iedzīvotāju etniskais sastāvs ir puse uz pusi.

Politologs Juris Rozenvalds LTV apgalvoja, ka deputāta runas konteksts vēstījis, ka ar okupantiem deputāts apzīmē visus cittautiešus. "Šajā gadījumā, man liekas, mums ir darīšana ar tādu tiešu naida runu. Ir vesela iedzīvotāju grupa, kuru Iesalnieka kungs pilnīgi atklāti ienīst," sacīja politologs.

Savukārt Latvijas Cilvēktiesību centra direktore Anhelita Kamenska norādīja, ka nav vienkārši izvērtēt, vai tas, ko pateica deputāts, ir nelikumīgi. 

Deputāta runa nonākusi arī VDD redzeslokā, taču dienests no komentāriem šobrīd atturas.

Plašāk skaties sižetā!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu