Pērtiķu bakas Lielbritānijā varētu būt izplatījušās jau gadiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Veselības eksperti ziņo, ka pērtiķu baku vīruss Lielbritānijā varētu būt nemanāmi izplatījies jau gadiem un tikai tagad ir pamanīts.

Šī ir pirmā reize, kad ar bakām saistītais vīruss ir nonācis ārpus Rietumāfrikas un Centrālāfrikas, kur tas ir endēmisks.

Kopš 25. maija ar pērtiķu bakām sasirguši vairāk nekā 200 cilvēki no 20 valstīm, ziņo Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs. Aptuveni 106 no šiem gadījumiem ir notikuši Lielbritānijā.

Eksperti tagad domā, ka pērtiķu bakas Lielbritānijā izplatās jau divus līdz trīs gadus. Starp 2018. un 2019. gadu Lielbritānijā tika reģistrēti četri pērtiķu baku gadījumi cilvēkiem, kuri bija viesojušies Nigērijā. Vēl trīs gadījumi tika novēroti 2021. gadā cilvēkiem, kuri bija devušies līdzīgos ceļojumos, ziņoja “The Guardian”.

Lai apstiprinātu to, ka pērtiķu bakas zemā līmenī Lielbritānijā izplatījušās jau vairākus gadus, būtu nepieciešami tālāki pētījumi.

Ģenētiski tagad Lielbritānijā novērojamais pērtiķu baku vīruss ir līdzīgs tam, kas 2018. un 2019. gadā tika novērots Lielbritānijā, Izraēlā un Singapūrā. Laika gaitā tas varētu būt pieaudzis un pielāgojies. Lai vīruss varētu iegūt šīs mutācijas, tam ir jānokļūst vairākos indivīdos.

Pērtiķu baku infekcija sākas ar gripai līdzīgiem simptomiem un pietūkušiem limfmezgliem. Vienu līdz trīs dienas pēc drudža sākšanās uz slimnieka sejas un pārējā ķermeņa parādās izsitumi, kas pēc tam pārvēršas par strutainām pūtītēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu