Kā uzbūvēt terasi pašu spēkiem: pieredze un profesionāļu padomi

Jolanta Roze
, TVNET | KLIK redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Privātais arhīvs/ TVNET kolāža

“Cik maksā uzbūvēt terasi pašu spēkiem? To man jautā daudzi,” saka "Instagram" kontā "Lovemybrickhouse" saimniece Inese Šulca. Kopā ar vīru viņi pirms trīs gadiem dārzā pašu spēkiem realizējuši ieceri par skaistu koka terasi.

Inese atklāj, ka, plānojot terases būvniecību, pavadījusi daudz laika tehniskās un materiālās puses izpētē: “Meklēju mums labākos risinājumus, saucām arī meistarus pakonsultēt, kaut patiesībā viedokļi dalījās. Ļoti centos Google atrast informāciju Latvijas ietvaros, bet reālu pieredzes stāstu ar bildēm un aprakstiem bija maz. Tad nu tos liku kopā ar to, ko skatījāmies Youtube, un kaut kā nonācām pie mums derīga risinājuma un plāna.”

Foto: Privātais arhīvs

“Mans vīrs, kurš ne tuvu nav celtnieks, principā visu darīja pats, izņemot pāris epizodes, kad vajadzēja “otras rokas”. Tad pieslēdzās kāds draugs vai mans tētis,” stāsta Inese, iedrošinot, ka sapnis par terasi jebkuram nav nemaz tik neaizsniedzams.

Šulcu iecere tika realizēta mēneša laikā - no darba brīvajās dienās un pa vakariem.

“Lielākais izaicinājums bija savienot būvniecību ar vīra pamatdarbu, atvēlot terases projektam visas brīvdienas, kā arī saprast, kuri no visiem "meistaru" ieteikumiem jāņem vērā, jo bieži vien tie bija ļoti pretrunīgi.”

Kopš pirmsākumiem terase šo trīs gadu laikā ir piedzīvojusi pārmaiņas - nu jau ir vizuāli savādāka un gan jau mainīsies vēl un vēl, jo saimnieki atzīst, ka šī ir viņu galvenā uzturēšanās telpa vasarās - prieks, iedvesma un sapņu realizācija.

Terases pamatu izbūve

2019. gada vasaras sākumā iecerētajā terases vietā tika izlīdzināta zeme, pirms tam izceļot mājas lieveņa piebūvi ar mūrīti. Ar zemes urbi tika izurbti caurumi terases pamatiem. “Kā formas izmantojām kartona caurules, kuras bija rūpīgi jānolīmeņo, jo

terases koka grīdai ir svarīgs neliels slīpums - aptuveni 1 cm uz metru -, lai uz tās nekrātos lietus un sniega ūdeņi.”

Caurules tika pildītas ar betona maisījumu, kurā tika ieliktas sametinātas "pēdas". Inese lēš, ka šādi sanācis ietaupīt vairāk nekā 100 eiro noteikti, jo gatavas kvalitatīvas “pēdas” maksāja ap 15-20 eiro.

Būvmateriālu veikalā iegādājušies vītņstieņus un pārējo vajadzīgo stiprinājumu. Kad visa pamatu konstrukcija bija gatava, atlika tikai metāla detaļas nokrāsot ar pretkorozijas krāsu. Apakšā klāts ģeotekstils.

Cik maksā sapņa realizācija

Šulcu terases izmēri ir 3x9m. Kopējās izmaksas - ap 1300-1400 eiro. “Izvēloties lētākas alternatīvas grīdas un jumta segumam, varētu iekļauties vēl zemākā summā,” norāda Inese.

Nesošās brusas Šulci bija iecerējuši pamatīgas. Grīdai pēc izvērtēšanas izvēlējušies lapegli – dēļu seguma izmaksas uz konkrēto kvadratūru sanāca ap 400 eiro. Jāņem vērā, ka priede maksātu lētāk. Viss pārējais - impregnētie kokmateriāli, skrūves dēļiem, “pēdas” utt. izmaksāja vēl ap 400 eiro.

Inese atklāj - sākumā domājusi, ka pilnīgi necaurspīdīgs jumts padarīs terasi drūmāku, bet likt caurspīdīgo ļoti negribējies, jo terase atrodas dienvidu pusē. Izlēmuši par labu vidusceļam: “Nolēmām daļu terases pārklāt ar jumtu, atstājot sauļošanās zonu.”

“Jumta klājumu izvēlējāmies tumši pelēkā krāsā. Izmaksas - ap 550-600 eiro, bet ir arī lētākas alternatīvas.”

Jumta latojums un nesošie dēļi tika nokrāsoti balti. “Tas ļoti gaišina visu kopskatu – rezultātā terase nav ne drūma, ne tumša,”

krāsas izvēli pamato Inese.

Foto: Privātais arhīvs

Vaicāta par to, vai ir kas tāds, ko ar šī brīža pieredzi darītu savādāk, Inese atbild: “Iespējams, vajadzēja vienā sānā uzlikt stikla vai koka dēlīšu sienu aizsardzībai pret vēju. Par šo vēl domājam, jo vizuāli labāk patīk terase bez sienas.”

Ineses ieteikumi

  • Netaupīt uz grīdas materiāla rēķina. Grīdai nolietojums parādās visātrāk, mūsu gadījumā lapegle būs "kā jauna" vēl ilgi.
  • Mūsu gadījumā terases būvniecība nebija jāsaskaņo būvvaldē, jo tās pamati nav savienoti ar māju, bet šo jautājumu noteikti vajadzētu izpētīt pirms terases būvniecības, jo katrā pašvaldībā ir atšķirīgi noteikumi.

Ja terase paredzēta dienvidu pusē, labāk izvēlēties necaurspīdīgu jumta segumu.

  • Būvējot terasi pašu spēkiem, jāņem vērā, ka dažiem darbiem vajag piesaistīt otru fiziski spēcīgu cilvēku, jo ir lietas, ar kurām vienam nav iespējams tikt galā (smagumu celšana, jumta daļu cilāšana utt.).
  • Daudz līdzekļu iztērējas šķietamos sīkumos: skrūves, terases eļļa, krāsa, iekārtošana utt. Tas palielina kopējo summu.
  • Labāk pabeigt visus iecerētos darbus uzreiz, jo, atliekot nepabeigtos sīkumus uz vēlāku laiku, ar laiku tos vairs nepamana.

Nevajadzētu sasteigt mēbeļu iegādi. Labāk pārdomāt, kādu funkciju vēlas, lai terase pilda, jo ēdamistabai būs jāizvēlas cita stila mēbeles nekā telpai, kurā ir vēlme zvilnēt ar kafiju un grāmatu.

  • Padomāt, lai no terases paveras skaists skats, lai atpūšoties varētu izbaudīt savu dārzu un dārza darbu jēgu. Tā var būt krāšņa puķu dobe vai īpaši mīļi koki, krūmi.
Foto: Privātais arhīvs

Uz jautājumiem atbild tirdzniecības nama ”Kurši” eksperts Māris Puniņš

Vai terases būvniecība ir jāsaskaņo?

Ja terase ir saistīta ar māju, tad uz to attiecas grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 52 “Ēku būvnoteikumi”, kas ir stājušies spēkā 14. janvārī, bet piemērojami no 1. marta. Tie paredz jaunu būvniecības veidu – vienkāršota pārbūve, proti, tie ir būvdarbi, kuru rezultātā ēkas nesošajās konstrukcijās veic ailu (piemēram, logu, durvju, lūku, inženiertīklu šahtu vai šķērsojumu) jaunu būvniecību, pārbūvi vai nojaukšanu, kā arī ēkas ārējo kāpņu, pandusa vai terases jaunu būvniecību, pārbūvi vai nojaukšanu. Vienkāršotas pārbūves veikšanai institūcijā, kura pilda būvvaldes funkcijas, jāsaskaņo paskaidrojuma raksts. Šāda būvniecības kārtība jāpiemēro gadījumos, kad terase ir savienota ar ēku un terases izbūves rezultātā mainīsies ēkas apbūves laukums.

Ja terase ir brīvstāvoša (nav savienota ar ēku), saskaņā ar MK noteikumiem būvniecības dokumentācija nav nepieciešama.

Vai terasei ir nepieciešami pamati?

Īsti pamati šiem terases veidiem nav nepieciešami. Parasti tie tiek būvēti uz betona stabiņiem vai skrūvpāļiem. Izmantojot skrūvpāļus, jārēķinās ar augstākām izmaksām.

Kas jāņem vērā, izvēloties terases segumu?

Populārākie terases segumu veidi ir:

  • Koka terases dēļi;
  • Kompozīta terases dēļi.

No materiālu viedokļa un kopšanas ziņā labākais ir termo koks ar speciālu termisku apstrādi, bet tas, iespējams, ir visdārgākais variants. Cenu un kvalitātes ziņā otrais varētu būt Sibīrijas lapegle - pēc blīvuma šis materiāls ir ļoti tuvu osim, ir grūti impregnējams. Lapeglei ir skaista tekstūra un augsta izturība, terase kalpos daudzus gadus, ja būs eļļota.

Trešais variants ir impregnēta priede – tā kalpo godam, ja to ieziemo un atsvaidzina.

Pērkot impregnētu priedes materiālu, būtu labi, ja varētu vienu dēli pārzāğēt uz pusēm. Ja pa perimetru redzat iekrāsojumu vismaz 4 mm, tad droši var ņemt, ja ir mazāk, palūdziet materiālu no citas partijas, jo sezonas laikā ražotājs var ieekonomēt uz kvalitāti.

Ar kādām izmaksām jārēķinās, būvējot terasi?

Lai terase būtu kvalitatīva un kalpotu ilgi, nevajadzētu izvēlēties nepiemērotus materiālus terases veidošanai. Tāpēc vajag izvēlēties tikai tos, kuri ir paredzēti terasei. Sakarā ar kokmateriālu cenu pieaugumu šobrīd koka terases aptuvenās izmaksas varētu būt aptuveni 40-50 eur par m2, bet tas ir atkarīgs no tā, kādu kokmateriālu izvēlas karkasam - kalibrētu vai parastu zāģmateriālu. Arī pašam terases dēlim ir vairāki biezumi, populārākais ir priede 28*120.

Vieglāk kopjams ir kompozītmateriāla terases dēlis. Kompozītmateriāla izmaksas šobrīd ir līdzīgas kā kokam un arī varētu sastādīt 30-40 eur par m2.

Kāda ir terases būvniecības aptuvenā gaita soli pa solim?

Jāsāk būtu ar vietas izvēli un nepieciešamo materiālu iegādi. Jāsarūpē šādi instrumenti:

  • Zemes urbis vai lāpsta bedrīšu izveidei;
  • Maklovica vai plata ota;
  • Līmeņrādis;
  • Celtnieku leņķis;
  • Zīmulis;
  • Rokas zāģis;
  • Elektriskais leņķa zāģis;
  • Cirkulārais zāģis;
  • Akumulatora skrūvmašīna.
  1. Vispirms ar mietiņiem atzīmē terases kontūru. Būtu vēlams noņemt augsnes kārtu, lai zem terases neaugtu zāle.
  2. Izrok bedres stabiņiem.
  3. Virs noņemtās augsnes virskārtas ieklāj ģeotekstilu un uzber pa virsu šķembas.
  4. Iebetonē stabiņus, protams, liekot lietā līmeņrādi, lai tie būtu vienā līmenī.
  5. Kad stabiņi iebetonēti, var ķerties klāt koka konstrukcijas izbūvei. Terases karkasam vajadzētu izmantot 50x100 koka brusas. Tās ir nepieciešams impregnēt, lai aizsargātu pret vides ietekmi.
  6. Kad karkass gatavs, uz tā ar speciālām skrūvēm montē terases dēļus.

Attālumam starp terases dēļiem vajadzētu būt ne vairāk kā 5mm, lai ciemiņi augstpapēžu kurpēs nepaliktu bez papēžiem.

Pēc terases dēļu montāžas vēlams terasi noeļļot, lai arī dēļi iegūtu aizsardzību pret apkārtējās vides iedarbību.

Kā kopt terasi, lai tā ilgi kalpotu?

Galvenais nosacījums ir pareiza un regulāra kopšana jau no paša sākuma, tā jūs nodrošināsiet terasei ievērojamu izturību ilgtermiņā.

Terases profilaktiskā eļļošana jāveic katru pavasari.

Virsmu eļļošana ir svarīgs process, jo tas pagarina koksnes mūžu un kavē tās plaisāšanu. Profilaktiskā eļļošana palīdz izlīdzināt radušos nodiluma celiņus. Eļļa palīdzēs arī tādā gadījumā, ja terases koku dēļu krāsa ir izbalējusi un vēlies atsvaidzināt vai pilnībā pārvērst to izskatu.

Raksts tapis sadarbībā ar būvniecības namu "Kurši".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Nepalaid garām!

Uz augšu