Kāpēc peļu tēviņi baidās no banāniem?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Pele
Pele Foto: Unsplash

Zinātnieki atklājuši kaut ko pagalam dīvainu par peļu pasauli, proti, peļu tēviņiem ārkārtīgi nepatīk banānu smarža.

Pētnieki no Monreālas universitātes par šo dīvaino lietu uzzināja, kad analizēja stresa hormonu pieaugumu peļu tēviņos, kad tie bija grūsnu vai laktācijas procesā esošu mātīšu tuvumā.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Science Advances”, rakstīts, ka peļu mātīšu urīnā esošais savienojums n-pentilacetāts izraisīja tēviņu hormonālās izmaiņas. Šis savienojums arī piešķir banāniem to izteikto smaržu.

“Tas bija pārsteigums, jo mēs to īpaši nemeklējām. Tas atklājās pavisam nejauši. Grūsnās peļu mātītes tika izmantotas citam eksperimentam, kad viens no mūsu studentiem pamanīja, ka peļu tēviņi sāk uzvesties dīvaini,” izdevumam “Live Science” stāstīja pētījuma vecākais autors Džefrijs Mogils.

Pētījumā zinātnieki raksta, ka peļu tēviņi, īpaši tie, kas nav vēl pārojušies, mēdz izrādīt agresiju pret peļu mazuļiem, cenšoties saglabāt savu ģenētisko tīrību. Lai šos potenciālos plēsējus turētu pa gabalu, grūsnās un zīdīšanas periodā esošās mātītes izdala ķīmiskos brīdinājuma signālus.

“Grauzēji un daudzi citi zīdītāji, izņemot cilvēku, ir atkarīgi no savas ožas spējām. Teritorijas iezīmēšana ar urīnu ir labi zināma, tomēr šeit mēs esam atklājuši jaunu veidu, kāds nekad iepriekš nav aprakstīts,” piebilda Mogils.

Pēc tam, kad zinātnieki novēroja, ka, reaģējot uz ķīmiskajām vielām peļu mātītes urīnā, tēviņiem palielinās stresa līmenis, viņi nolēma noskaidrot, vai līdzīga reakcija būs arī tad, ja savienojuma avots būs cits. Tāpēc vietējā veikalā viņi iegādājās banānu eļļu, samitrināja ar to kokvilnas bumbiņas un ievietoja tos peļu tēviņu krātiņos. Banānu smarža lika ievērojami pieaugt peļu tēviņu stresa līmenim – līdzīgi, kā to darīja peļu mātīšu urīns iepriekšējos eksperimentos.

“Zīdītāji ar signāliem ziņas viens otram nodod daudz biežāk, nekā mēs sākumā domājām. Mēs esam noskaidrojuši, ka viņu komunikācija ir krietni bagātāka, nekā uzskatīts,” teica Mogils.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu