Delfīnu pasaulē draugi viens otru atpazīst pēc urīna garšas

TVNET
Foto: unsplash.com

Lai noskaidrotu cita dzīvnieka identitāti, pietiek ar garšas kārpiņām. Vismaz tā to dara delfīni, kuri nedaudz nobauda sava “sarunu biedra” urīnu un tādējādi apliecina faktu, ka ir iepazinušies cits ar citu.

Līdzīgi kā cilvēku pasaulē, kur sasveicinoties nosauc savu vārdu, par būtisku identitātes zīmi delfīniem kalpo sasvilpošanās, savukārt, pagaršojot urīnu, tiem apziņā noformējas tāda kā “personības karte”, kas uzzīmēta, izmantojot savas garšas kārpiņas.

Tiesa, novērot delfīnu uzvedību viņu ikdienas dzīves ritmā – kā tie pārvietojas un kustas, kurā brīdī sazinās ar skaņas palīdzību, būtu apgrūtinoši jebkuram pētniekam, jo tad būtu jānorīko īpašas novērošanas kameras, kas zem ūdens konstanti sekotu dzīvnieka gaitām.

Pētījumi gan norāda, ka delfīni svešinieku urīnu izgaršo trīs reizes ilgāk nekā jau zināmu sugasbrāļu atstāto, tātad pastāv korelācija starp urīna garšas līdzībām un pazīstamiem delfīniem – “paziņām”, “draugiem”, citiem tuviem sugasbrāļiem.

Tāpat eksperimentālā kārtā tika salīdzināti novērojumi – delfīnu urīna pagaršošana ar to izdotiem svilpieniem, un tika secināts, ka abas identificēšanās maņas – garša un skaņa – delfīnu “atpazīšanās” procesā ir vienlīdz svarīgas (neviens no abiem nedominē pār otru) un ka svilpošana un tās kopēšana savā starpā ir mērķēta komunikācija, respektīvi, delfīni atpazīst cits citu – gluži kā saucot vārdā.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu