Sākusies stirnu āžu medību sezona

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

No šodienas, 1. jūnija, Latvijā sākas stirnu āžu medību sezona, informēja Valsts meža dienests (VMD).

Vienlaikus dienestā atgādināja, ka Medību likums noteic, ka stirnas atļauts medīt tikai reģistrētos medību iecirkņos, kuru platība ir vismaz 350 hektāri. Stirnas drīkstēs medīt līdz 30.novembrim.

Ja medību tiesību lietotāji atbilstoši līdz 2022.gada 1.aprīlim bija noslēguši sadarbības līgumu par stirnu medīšanas organizēšanu blakus esošajos medību iecirkņos un šī līguma kopiju iesnieguši VMD, tad šajā medību sezonā vēl būs atļauts medīt stirnas medību iecirkņos, kas ir mazāki par 350 hektāriem.

Tomēr dienests atgādina, ka ar nākamās medību sezonas sākumu, kas sāksies 2023.gada 1.aprīli, visi medību iecirkņi, kas ir mazāki par 350 hektāriem, tiks izslēgti no Meža valsts reģistra. Tas nozīmē, ka šajās medību platībās saskaņā ar Medību noteikumu prasībām turpmāk būs atļauts medīt tikai nelimitētos medījamos dzīvniekus, izņemot stirnas un mežacūkas.

Savukārt stirnu kazu un kazlēnu (vecums līdz vienam gadam) medību sezona sāksies 15.augustā.

VMD norāda, ka vēlamās stirnu nomedīšanas apjoma proporcijas ir šādas: āži ne vairāk par 35%, kazas no 35% līdz 50%, kazlēni no 25% līdz 30% no kopējā nomedīšanas apjoma.

Pēc VMD rīcībā esošās informācijas pērn 2021./2022.gada, medību sezonā Latvijā tika nomedītas 35 344 stirnas, savukārt šajā medību sezonā mitinās 206 tūkstoši stirnu.

VMD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas atbild par meža politikas realizāciju visā Latvijas teritorijā, uzrauga normatīvo aktu ievērošanu un realizē atbalsta programmas ilgtspējīgas mežsaimniecības jomā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu