Reiz uz Zemes atkal būs viens liels superkontinents

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Pangeja - hipotētisks paleozoja superkontinents – septiņos kontinentos sadalījās pirms aptuveni 200 miljoniem gadu. Tiesa, Zemes evolūcija nestāv uz vietas, jo mums atlikuši vēl aptuveni 200 miljoni gadu, kad kontinenti atkal savienosies vienā lielā superkontinentā.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Geological Magazine”, vēstīts, ka pastāv četras vadošās versijas par to, kā veidosies šis superkontinents.

Pirmajā scenārijā pieņemts, ka Atlantijas okeāns turpinās atvērties, kamēr Klusais okeāns aizvērties. Klusais okeāns ir pilns ar subdukcijas zonām jeb vietām, kur litosfēras plātnes ienirst zem citas plātnes. Tas ir arī iemesls, kāpēc 80 procenti pasaules zemestrīču norisinās Klusā okeāna nostūros.

Pangeja
Pangeja Foto: Wikimedia Commons

Tektoniskās aktivitātes rezultātā Amerikas kontinents turpinās virzīties prom no Eiropas un Āfrikas, kas nozīmē to, ka beigu beigās Amerika sadursies ar Antarktīdas ziemeļiem, Āfriku, Eiropu un Āziju, kas tajā brīdī jau būs savienojušās. Austrālija tikmēr būs savienojusies ar Āzijas austrumiem. Rezultātā veidosies superkontinents Jaunpangeja.

Nākamās Pangejas scenārijā Atlantijas okeāns un Indijas okeāns turpinās izplesties, līdz jaunās subdukcijas zonas kontinentus atkal savienos kopā, kad Eirāzija sadursies ar visiem pārējiem kontinentiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu