ASV piemērojušas Krievijai jaunas sankcijas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Džo Baidens.
ASV prezidents Džo Baidens. Foto: Evija Trifanova/LETA

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija ceturtdien paziņojusi par jaunām sankcijām pret Krieviju, sodot to par iebrukumu Ukrainā.

Kopš Krievija 24.februārī iebruka Ukrainā, ASV un citas rietumvalstis ir piemērojušas bezprecedenta sankcijas Krievijas ekonomikai, cita starpā valsts centrālajai bankai un lielākajām finanšu institūcijām.

Baidens runā par stāvokli valstī martā paziņoja, ka ASV strādā pie tā, lai konfiscētu jahtas, luksusa dzīvokļus un privātās lidmašīnas, kas pieder bagātiem krieviem, kuri saistīti ar Putinu.

ASV Finanšu ministrija šodien identificēja divas jahtas "Graceful" un "Olympia" kā īpašumus, kuros ieinteresēts Putins. Krievijas prezidents ir vairākkārt devies izbraucienos ar šīm jahtām, un vienā no šādiem braucieniem pērn Melnajā jūrā viņu pavadīja Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko.

Ministrija identificēja vēl divas citas jahtas, kuras izmantojis Putins un kas pieder Krievijas uzņēmumam, kuram jau piemērotas sankcijas.

ASV Finanšu ministrija piemērojusi sankcijas arī Monako bāzētajam uzņēmumam "Imperial Yachts", kas ļauj lielo jahtu īpašniekiem, arī krievu oligarhiem, izīrēt savas jahtas, kad tās paši neizmanto. Sankcijas piemērotas arī aviokompānijai, kas iesaistīta shēmā ar mērķi nodot lidmašīnas ārzonas kompānijām, lai izvairītos no sankcijām.

Sankcijas piemērotas arī čellistam un miljardierim Sergejam Rolduginam, kuram, kā tiek uzskatīts, ir ciešas saites ar Putinu. Viņam iesaldēti ASV esošie līdzekļi un ASV pilsoņiem aizliegts slēgt ar viņu darījumus. Rolduginam sankcijas piemērojusi arī Eiropas Savienība (ES).

Putins 2016.gadā aizstāvēja Rolduginu pēc tam, kad viņa vārds parādījās "Panamas dokumentos", noliedzot, ka viņa drauga līdzdalībā ārzonu kompānijās būtu saistīta ar korupciju.

Baidena administrācija piemērojusi sankcijas arī pieciem krievu oligarhiem un valsts elites locekļiem, tai skaitā miljardierim Aleksejam Mordašovam, viņa ģimenes locekļiem un uzņēmumiem, arī tērauda kompānijai "Severstaļ" un zelta ieguves uzņēmumam "Nord Gold".

"Melnajā sarakstā" iekļauta arī Krievijas Ārlietu ministrijas preses pārstāve Marija Zaharova.

Savu sankciju sarkstu ar 71 pozīciju no Krievijas un Baltkrievijas papildinājusi arī ASV Tirdzniecības ministrija. Sankciju mērķis ir ierobežot Krievijas armijas piekļuvi tehnoloģijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu