Inčukalna gāzes krātuvi līdz ziemai var izdoties piepildīt tikai līdz pusei

CopyLinkedIn Draugiem X
"Conexus Baltic Grid" Inčukalna pazemes gāzes krātuve.
"Conexus Baltic Grid" Inčukalna pazemes gāzes krātuve. Foto: Paula Čurkste/LETA

Bez gāzes piegādēm no Krievijas Inčukalna pazemes krātuvi līdz apkures sezonai varētu paspēt piepildīt tikai līdz pusei, kas būtu par 40% mazāk nekā pērn, liecina Latvijas Televīzijas (LTV) aprēķini. Tāpēc krātuves operatora vadītājs norādīja, ka Latvijai ir ļoti svarīgi, lai līdz gada beigām darbu sāktu Igaunijas un Somijas sašķidrinātās dabasgāzes terminālis Paldiskos. Ekonomikas ministrijā vienlaikus pauda pārliecību, ka no krīzes situācijas izdosies izvairīties un gāzes reģionā pietiks.

Parasti vasarās Inčukalna dabasgāzes krātuvē komersanti iesūknē dabasgāzi ziemai. Pēdējos gados pirms apkures sezonas krātuvē bijušas vismaz 17 teravatstundas. Šobrīd iesūknētas ir 8,8, taču līdz ierastajam līmenim to, visticamāk, piepildīt neizdosies.

Tā kā Krievijas gāze Latvijā neienāk, izņemot tranzīta plūsmas uz Kaļiņingradu, vienīgais gāzes avots reģionā ir Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes terminālis.

Pat gadījumā, ja gāze no termināļa nepārtraukti plūstu uz Latviju, Lietuvas-Latvijas starpsavienojuma jauda līdz oktobra beigām ļautu Latvijas, Igaunijas un Somijas vienotajā tirgū ievadīt aptuveni 9,5 teravatstundas. Tas ir mazāk nekā valstis šajā periodā parasti patērē. Pēdējos divos gados vidējais patēriņš no jūnija līdz oktobra beigām pārsniedzis 12,5 teravatstundas, un šādā situācijā Inčukalna krātuve pat tukšotos, nevis pildītos.

Šogad patēriņš ir krities, taču, pat pieņemot, ka tas visu vasaru un pirmos rudens mēnešus būs par trešdaļu mazāks un nepārsniegs astoņas teravatstundas, Inčukalna krātuvē apkures sezonas sākumā varētu būt 10 teravatstundas jeb par 40% mazāk gāzes nekā pērn.

Latvijas ziemas patēriņam ar to teorētiski pietiktu, taču krātuvi izmanto arī citas valstis, un nav zināms, cik liela daļa kuras valsts patērētājiem paredzēta.

Krātuves operatora "Conexus Baltic Grid" valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss stāstīja, ka cerības vieš vēl straujāks patēriņa kritums maijā, turklāt atšķirībā no citiem gadiem plūsmu no Lietuvas "Conexus" nodrošinās arī ziemā. Tomēr viņš atzina, ka tik un tā situācija bez jauna gāzes avota būs sarežģīta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu