Komisija: komersanti, tostarp siltumenerģijas komersanti, tarifos ir tiesīgi iekļaut tikai ekonomiski pamatotas izmaksas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Radiatori.
Radiatori. Foto: Edijs Pālens/LETA

Regulētie komersanti, tostarp siltumenerģijas komersanti, tarifos ir tiesīgi iekļaut tikai ekonomiski pamatotas izmaksas, kuru pamatotību izvērtē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK), norādīja regulatora pārstāvji.

Tostarp SPRK tarifu projekta izvērtēšanas laikā nepieciešamības gadījumā pieprasa komersantam sniegt papildu skaidrojumu un dokumentāciju.

Komisijas pārstāvji skaidro, ka tarifu projektos iekļautās izmaksas ir saistītas ar sabiedriskā pakalpojuma nodrošināšanu lietotājiem. Atbilstoši Regulatora likumam, tarifi nosakāmi tādā apmērā, lai lietotāju izdarītie tarifu maksājumi segtu ekonomiski pamatotas sabiedrisko pakalpojumu izmaksas un nodrošinātu sabiedrisko pakalpojumu rentabilitāti.

Regulatorā skaidro, ka tāpat ir jāņem vērā, ka dabasgāzes un elektroenerģijas tirgotāji iepērk energoresursus par vairumtirdzniecības tirgus cenām, kuras pēdējā gada laikā būtiski pieaugušas. SPRK uzraudzībā nav izvērtēt vairumtirdzniecības tirgus dalībnieku izmaksas.

Kā ziņots, ceturtdien, 2.jūnijā, finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" norādīja, ka aicinās atrast mehānismus, kā izvērtēt enerģijas uzņēmumu administratīvās izmaksas, lai tādējādi samazinātu cilvēkiem rēķinus par energoresursiem.

Viņš pauda pārliecību, ka, pārskatot energokompāniju administratīvās izmaksas, tarifus varētu samazināt. "Es esmu pārliecināts, ka tas ļautu samazināt tarifus," teica Reirs.

Tostarp Reirs norādīja, lai spriestu par šo jautājumu, nākamajā nedēļā sasaukta Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes Budžeta un nodokļu apakšpadomes sēde.

"Aicināšu uzņēmējus un arī arodbiedrības, kas ir mūs sociālie partneri, atrast mehānismu, kā izvērtēt šo uzņēmumu administratīvās izmaksas. (..) Cik tur iekšā ir peļņa? Varbūt, divus gadus peļņu nevajag. Kāpēc mums, piemēram, vajadzīga peļņa "Rīgas siltumam" vai "Latvenergo", ja par to summu var samazināt tarifu?," sacīja finanšu ministrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu