Veselības ministrija piedāvā vērtēt PVN samazināšanu zālēm līdz 5%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens / LETA

Veselības ministrija (VM) sagatavojusi priekšlikumu, kas ļautu samazināt zāļu cenu, tajā skaitā vērtēt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanu visiem medikamentiem no 12% līdz 5%, pirmdien pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistiem sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Veselības ministrs uzsvēra, ka šāds solis nepieciešams, jo zāles vajag pamatā sociāli neaizsargātākajām iedzīvotāju grupām, kurām ir zema pirktspēja. VM šo priekšlikumu virza attiecībā uz 2023.gada budžetu.

Latvijai starp pārējām Eiropas Savienības dalībvalstīm ir ne tikai proporcionāli viens no mazākajiem finansējumiem veselības aprūpei, bet arī salīdzinoši ierobežota zāļu pieejamība iedzīvotājiem, atzīmēja Pavļuts.

Ar attiecīgo piedāvājumu, kurā iekļauti gan priekšlikumi, kam nepieciešams budžeta finansējums, gan tādi, kurus var ieviest bez papildus līdzekļiem, politiķis pirmdien iepazīstinājis koalīcijas partnerus.

Kā informēja VM, attiecīgais priekšlikums sagatavots sabiedriskajai apspriešanai nodotajā Konceptuālajā ziņojumā par zāļu finansiālo pieejamību.

Tāpat ministrija piedāvā noteikt lieltirgotavas pieļaujamo piecenojumu nevis procentuāli no ražotāja cenas, bet fiksētā līmenī, piemēram, zālēm virs 200 eiro lieltirgotavas piecenojums nedrīkstētu pārsniegt sešus eiro, tāpat, kā tas ir noteikts Lietuvā un Igaunijā.

VM aicina arī noteikt maksimāli pieļaujamo kopējo pacienta līdzmaksājuma summu par kompensējamajām zālēm kalendārā gada laikā - 250 eiro - virs kuras turpmāk pacienta līdzmaksājums nebūtu jāveic.

Ziņojumā piedāvāts arī pārskatīt zāļu cenu veidošanās principus, kas ļautu samazināt zāļu gala cenas pacientiem. To būtu iespējams panākt, nosakot, ka medikamenta cena kompensējamo zāļu sistēmā un ārpus tās ir vienāda un tiek veikts šīs cenas salīdzinājums ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Lai mazinātu pacientu izdevumus par zālēm, tiek piedāvāts ieviest zāļu vispārīgā nosaukuma izrakstīšanas principu receptēs arī nekompensējamām recepšu zālēm.

Konceptuālais ziņojums nodots sabiedriskajai apspriešanai līdz 16.jūnijam, un priekšlikumus iespējams iesniegt elektroniski Tiesību aktu portālā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu