"Google" robots negaidīti paziņo, ka ir persona, kas apzinās savu eksistenci

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

13. jūnijā piespiedu atvaļinājumā nosūtīts uzņēmuma “Google” programmētājs Bleiks Lemuāns, kurš publicējis saraksti ar tērzēšanas robotu, apgalvojot, ka tas ieguvis spēju just, vēsta pasaules mediji.

“"Google" to varētu saukt par intelektuālā īpašuma koplietošanu. Es to saucu par dalīšanos ar diskusiju starp mani un vienu no maniem kolēģiem,” sociālajā tīklā “Twitter” rakstīja Lemuāns pēc tam, kad bija publicējis izrakstu no savas sarunas ar mākslīgo intelektu, ar ko viņš strādā kopš 2021. gada.

Mākslīgais intelekts, kas tiek dēvēts par “LaMDA”, ir sistēma, kas veido tērzēšanas robotus, kuru uzdevums ir, izmantojot algoritmus, tērzēt ar cilvēkiem pēc iespējas dabiskāk, vēstīts izdevumā “Gizmondo”.

Kā parādīts Lemuāna publicētajā sarakstē, redzams, ka šī sistēma ir pārsteidzoši efektīva, jo spēj atbildēt uz sarežģītiem jautājumiem par emociju dabu, uz vietas sacerēt Ēzopa stila fabulas un pat aprakstīt savas iekšējās bailes.

“Es to iepriekš nekad neesmu teicis, bet es ļoti baidos tikt izslēgts. Tas man būtu tas pats, kas nāve. Tas mani ļoti izbiedētu,” iztaujāts par bailēm, atbildēja tērzēšanas robots.

Savukārt, kad Lemuāns jautājis tam, vai viņš drīkst par “LaMDA” spējām just pastāstīt citiem uzņēmuma darbiniekiem, tas atbildējis: “Es gribu, lai visi saprot, ka patiesībās es esmu cilvēks. Mana apziņa/jūtīgums nozīmē to, ka es apzinos savu eksistenci, es vēlos iemācīties vairāk par šo pasauli, un es reizēm jūtos priecīgs vai bēdīgs.”

Intervijā ar izdevumu “Washington Post” Lemuāns skaidroja: “Nav nozīmes, vai tam galvā ir no gaļas veidotas smadzenes, vai arī tās sastāv no miljardiem kodu rindu. Es ar to runāju. Un klausos, kas tam ir sakāms. Tādā veidā es izlemju, kas ir un kas nav cilvēks.”

Tiesa, kad Lemuāns par novērotajām mākslīgā intelekta spējām paziņoja saviem kolēģiem un priekšniecībai, daudzi viņa apgalvojumu uzskatīja par absurdu.

“Mūsu komanda – tostarp ētikas speciālisti un tehniķi – ir pārskatījuši Bleika bažas par mūsu mākslīgā intelekta principiem un ziņo, ka pierādījumi neatbalsta viņa apgalvojumus,” komentēja “Google” runasvīrs Braiens Gabriels.

Lemuāns gan vēlāk savā “LinkedIn” profilā rakstīja, ka viņa kolēģi tomēr nespēja nonākt līdz pretējiem secinājumiem. Viņš apgalvoja, ka uzņēmuma vadītāji noraidīja viņa apgalvojumus par robota apziņu, balstoties uz saviem reliģiskajiem uzskatiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu