Vai cilvēks varētu pārtikt no dzīvnieku barības?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Pagalam izbrīnīts kaķis
Pagalam izbrīnīts kaķis Foto: Unsplash

Ir ierasts, ka mēs savu pūkaino vai mazāk pūkaino kārumnieku mēdzam pamielot ar labumiem no mūsu pašu galda, taču vai droši būtu rīkoties arī pretēji, proti, ikdienā mieloties ar Rekša vai Mura barību?

Īsā atbilde ir tāda, ka dzīvnieku barība var būt kaitīga cilvēka veselībai, ja tā ir samaitāta. Proti, tāpat kā cilvēku, arī dzīvnieku barību var samaitāt dažādi patogēni, piemēram, salmonella vai zarnu nūjiņas. Tāpēc ir svarīgi pareizi glabāt sava mīluļa pārtiku.

Tieši tāpēc, ka mēs reizēm dzīvnieku barību neaprūpējam tik labi, cik savu, tās ēšana būtu riskantāka, rakstīts izdevumā “Vice”.

Gadu laikā ir bijuši daudzi gadījumi, kad no tirdzniecības ir izņemta dzīvnieku barība, jo tā izrādījusies dzīvnieka un likumsakarīgi arī cilvēka veselībai kaitīga.

Tiesa, ja dzīvnieku barība nav samaitāta, tā ir cilvēka veselībai nekaitīga. Vismaz īstermiņā. Lielākā daļa mājdzīvnieku barības ir pagatavota no cilvēku pārtikas pārpalikumiem vai blakusproduktiem: kauliem, dzīvnieku iekšām, kā arī sojas un graudu apstrādes blakusproduktiem. Lai arī šīs sastāvdaļas nešķiet apetīti raisošas, tomēr dzīvnieku barības izcelsmes avots ir tāds pats kā cilvēku barībai. Tāpēc tā nav toksiska un ārkārtas vai ziņkāres gadījumā tavai veselībai nekaitēs.

Tomēr eksperti saka, ka ilgtermiņā dzīvnieku barību cilvēkam lietot nebūtu labi. Jāņem vērā, ka dzīvnieku barība ir īpaši radīta attiecīgā dzīvnieka vajadzībām, nevis cilvēka. Lūk, piemēram, suņu barībai ir pievienots K vitamīns, kas lielos daudzumos cilvēkam var būt kaitīgs. Turklāt suņu un kaķu organismi saražo paši savu C vitamīnu, kas cilvēkam jāuzņem ar pārtiku.

Kopumā dzīvnieku barība cilvēkam nav kaitīga, tomēr tā nav ideāla. Ja rodas vēlme, nogaršo, tomēr ilgtermiņā labāk izvēlies cilvēkam paredzēto barību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu