Dators, grāmata un televizors vienā – Huawei planšete MatePad 10.4

Jānis Vēvers
, Tehnoloģiju apskatnieks, žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes.

Vasara, šķiet, ir vispiemērotākais gadalaiks planšetdatora iegādei un aktīvai lietošanai. Siltie, gaišie vakari tā vien mudina brīvā dabā izstiepties šūpuļtīklā, zvilnī vai atpūtas krēslā un dažas stundas nodoties laiskai izklaidei. Vienam tā ir filmu skatīšanās, citam grāmatu lasīšana un vēl kādam datorspēles. Skaidrs, ka klēpjdatoru pagalmā un pat dzīvokļa balkonā līdzi nest negribas, un te parādās pielietojums planšetdatoram.

Sakritība vai apzināts aprēķins, bet tieši tagad veikalos nonāk Huawei vidējās klases planšetes MatePad 10.4 atjaunotā versija. 2022. gada modelis ir īsts universālis, jo to var lietot gan tradicionālajā glāstāmās plāksnes formā, gan kā klēpjdatora aizstājēju ar fizisku, magnētiski piestiprināmu klaviatūru un M-Pencil digitālo irbuli. Turklāt tas spēj ar bezvadu savienojumu starpniecību veiksmīgi sadarboties ar citām ierīcēm un viegli apmainīties kā ar datiem, tā pārņemt satura demonstrēšanu lielākā ekrānā.

Foto: publicitātes.

Lietošanā parocīgs

Lai arī MatePad 10.4 pārstāv planšetdatoru vidējo klasi, tas komfortabli justos arī augstākā sabiedrībā. Vismaz dizaina ziņā noteikti. Stingrais magnija sakausējuma rāmis atstāj patiesi patīkamu iespaidu. Tas ir prasmīgi nostrādāts un matētā apdare plaukstām tīri labi patīk. 7,35 milimetrus biezais pelēkais korpuss ir viengabalains un labi nocietināts pret vides apstākļiem. Vienīgā vaļējā atvere ir USB Type-C pieslēgvieta uzlādei un datu pārraidīšanai, un vēl dažas sīkas spraudziņas virs skaļruņiem. SIM un atmiņas kartes ligzda ir aizdarīta ar vāciņu, un ap pogām nav acīmredzamu spraugu. Tiesa, ūdensdrošības sertifikātu MatePad 10.4 nav saņēmusi. Tā kā ierīce sver vien 450 gramus un tie ir līdzsvaroti izkaisīti pa visu korpusu, pat pāris stundas ilga filmu skatīšanās rokas nenogurdina.

Ikviena planšetdatora redzamākais elements ir ekrāns. Kaut vai tādēļ, ka tajā jāveras visu darbošanās laiku. Šim modelim tas ir segmentam atbilstošs 10,4 collu IPS panelis ar 2000x1200 pikseļu izšķirtspēju. Tas nav tik košs kā OLED displeji, taču spēj sasniegt 470 nitu maksimālo spilgtumu. Šis rādītājs ir īpaši svarīgs saulainā laikā, jo no ekrāna košuma lielā mērā atkarīgs, cik ļoti nāksies piepūlēties, lai tajā kaut ko saskatītu. Jāsaka, ka MatePad nepieviļ – ja vien saules stari nekrīt tieši ekrānā un atstarojoties neapžilbina acis, maksimālajā spilgtumā redzēt var tīri labi. Jāpiebilst, ka arī Huawei iet līdzi laikam un izfiltrē ekrāna zilās gaismas izstarošanos, lai mazinātu acu kairināšanu. Pie tam ir pieejams arī e-grāmatu režīms, kas līdz minimumam samazina ekrāna spīdēšanu, lai tekstu varētu lasīt gandrīz kā no grāmatas papīra lapas.

Foto: publicitātes.

Pārņem datora funkcijas

Ņemot vērā ka komplektā iekļauta arī magnētiskā klaviatūra, planšete vienkāršiem darbiem ar biroja programmām tīri labi spēj aizstāt klēpjdatoru. Jo īpaši tādēļ, ka planšetē integrēti dažādi produktivitāti veicinoši risinājumi. Viena no tām ir jau Huawei klēpjdatoros iepazītā vairāku ekrānu sadarbības funkcija. Multi-screen Colaboration ļauj ar bezvadu savienojumu sapārot planšeti, piemēram, ar telefonu, un lielā ekrāna stūrī redzēt arī to, kas tobrīd redzams tālrunī. Tādejādi no planšetes var atbildēt uz tālrunī saņemtajiem ziņojumiem, ar vienu kustību pārkopēt attēlus un citus dokumentus. Tikpat viegli var pievienot arī ārējo monitoru, skaļruņus un citus darbam noderīgus aksesuārus.

Ievērības cienīgs ir arī jaunais multilogu režīms, kas planšeti ļoti pietuvina ierastajai Windows operētājsistēmas datoru izmantošanas pieredzei. Tas ļauj vienlaikus atvērt un novietot blakus vairākas programmas, katru savā logā, un ātri «pārlēkāt» no vienas uz otru vai pat lietot paralēli. SoC Kirin 710A procesors nebūt nav pats jaudīgākais tirgū un arī 4GB operatīvā atmiņa ir šodienas «iztikas minimums», taču ar saviem pienākumiem tie tiek galā bez manāmas aizķeršanās. Arī baterijas darbības laiks ir adekvāts – 7250 mAh akumulatorā ietilpst enerģija intensīvai lietošanai līdz pat 12 stundām. Ja planšete tiek izmantota kā izklaides rīks, pāris stundas dienā noskatoties kādu filmu vai uzspēlējot spēles, tad starp uzlādes reizēm var paiet pat trīs dienas.

Foto: publicitātes.

Lai arī komplektā M-Pencil irbulis nav iekļauts, MatePad ekrāns saprot tā pieskārienus. Turklāt ļoti labi, jo atpazīst 4096 stipruma līmeņus. Līdz ar to lietotajam paveras jaunas darbošanās iespējas. 10,4 collu ekrānā var zīmēt, rakstīt, krāsot un pat parakstīt dokumentus. Irbuļa uzglabāšanai pat paredzēta speciāla magnētiska līnija korpusā, kur tas nelietošanas laikā pielīp un vienlaikus uzlādējas.

4 skaļruņi enerģijas lādiņam

Kad ierīcē tiek uzkrāti vērtīgi dati kā darba faili, prātīga doma ir aizsargāt tos ar paroli vai PIN kodu. Šāda, iespēja, protams ir, tāpat kā biometriskie risinājumi ielogošanās paātrināšanai. Šajā gadījumā gan tas ir tikai viens – 2D sejas atpazīšanas sistēma, jo pirkstu nospiedumu lasītājam vieta nav atradusies ne ekrānā, ne ieslēgšanas pogā. Sejas skeneris iestrādāts 8 MP priekšējā fotokamerā, kas noder arī videokonferencēm. Taču pieņemami selfiji ar to izdosies vien labā apgaismojumā. Aizmugurē iestrādāta jau labāka 13 MP fotomakera ar LED gaismekli, ko var izmantot tumšākos apstākļos.

Foto: publicitātes.

Kā izklaides rīkam MatePad 10.4 pievienoto vērtību piešķir četru skaļruņu sistēma, ko noskaņojuši Harman Kardon speciālisti. Skaļruņu novietošana visos četros stūros ir laba ideja gan tādēļ, ka mūzika tiek izplatīta vienmērīgāk un rada ieskaujošāku efektu, gan arī tādēļ, ka lietotāji mēdz netīšam aizsegt šīs atveres ar plaukstām. Četru skaļruņu sistēma nozīmē, ka vismaz no diviem skaņa plūdīs bez šķēršļiem. Novietojot ierīci uz galda un ļaujot vaļu četru kanālu sistēmai un Histen 7.0 trīs dimensiju tehnoloģijai, telpu piepildīs skaļš un tīrs skanējums. Tas noteikti būs spēcīgs audiāls papildinājums grāvējfilmām vai datorspēlēm.

Gala secinājumā nebūs pārspīlēti apgalvot, ka vidējās klases planšetdators Huawei MatePad 10.4 piedāvā saprātīgu cenas un kvalitātes attiecību. Modelis ar 128GB iebūvēto atmiņu, LTE mobilo sakaru tīkla atbalstu un magnētisko klaviatūru komplektā maksā 369 eiro, WiFi versija 329 eiro. Par šo naudu var saņemt labu, pietiekami spilgtu ekrānu, ko var izmantot arī eBook režīmā, izturīgu bateriju, jauno HarmonyOS operētājsistēmu un vērtīgus produktivitātes risinājumus - vairāklogu režīmu un iespēju viegli savienot dažādas ierīces. Papildus var piepirkt arī digitālo irbuli, tādējādi paceļot ierīces pielietojumu vēl par līmeni augstāk.

Foto: publicitātes.
Foto: publicitātes.

Raksts tapis sadarbībā ar Huawei Latvija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu