Jau šovasar plāno izstrādāt mehānismus apkures maksas sadārdzinājuma kompensēšanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) un Ekonomikas ministrija (EM) ikgadējās sarunās vienojušās par nepieciešamību jau šajā vasarā izstrādāt risinājumus, lai atvieglotu atbalsta sniegšanu iedzīvotājiem par apkures maksas sadārdzinājumu un vienlaikus nepārslogotu pašvaldību sociālos dienestus.

Kā informēja LPS preses pārstāve Ella Pētermane, pārrunājot energoresursu pieejamību pašvaldībām jaunajā apkures sezonā, LPS priekšsēdis Gints Kaminskis aicināja ekonomikas ministri Ilzi Indriksoni (NA) iestāties par to, lai vēl līdz rudenim tiek atrasti piemērotākie risinājumi un novērstas tās neskaidrības, kādas ir saistībā ar atbalsta piešķiršanas mehānismiem.

Gadījumā, ja atbalsta piešķiršana notiks manuāli, apstrādājot iedzīvotāju iesniegumus, pašvaldību sociālie dienesti būs pārslogoti, savukārt atbalsts tiks sniegts novēloti, kas ietekmēs gan iedzīvotāju maksātspēju, gan apkures komersantu finanšu stabilitāti, brīdināja LPS.

Pašvaldību organizācija arī pieņēma zināšanai EM informāciju par sagatavotajiem priekšlikumiem, kā kompensēt apkures cenu sadārdzinājumu šī gada rudenī un ziemā, kā arī saņēma apliecinājumu, ka ar pašreizējiem gāzes krājumiem būs pietiekami, lai nodrošinātu mājokļu apkuri.

Jau ziņots, ka energoresursu cenu un inflācijas pieauguma ietekmes mazināšanai LPS nākusi klajā ar rosinājumu ieviest automātisko maksājumu mājsaimniecībām. LPS skatījumā, šādas sistēmas izveide un uzturēšana būtu jāīsteno, izmantojot valsts pārvaldes rīcībā esošos datus un informāciju par personu ienākumiem, dzīvesvietu u.c.

Ja tiks ieviests paaugstināts koeficients mājokļa pabalsta aprēķināšanai, atsakoties no automātiskā maksājuma mājsaimniecībām, būtiski pieaugs pašvaldību sociālajos dienestos apkalpojamo personu skaits. Līdz ar to sociālo dienestu slodze pieaugšot katastrofāli, apdraudot citu sociālo dienestu funkciju izpildi, apgalvo LPS.

LPS norāda, ka mājokļa pabalsta piešķiršanai ir sarežģīta administrēšanas sistēma. Katrs pabalsts tiekot piešķirts, individuāli izvērtējot katras mājsaimniecības situāciju.

Tādēļ, ņemot vērā, ka piedāvātajam risinājumam par paaugstināta koeficienta piemērošana mājokļa pabalsta aprēķinam būs būtiska ietekme uz pašvaldību budžetu, esot nepieciešams noteikt, ka valsts līdzfinansējums pašvaldībām mājokļa pabalstam nākamajā apkures sezonā ir 75% apmērā no faktiskajiem izdevumiem

TVNET jau ziņoja, ka nākamajā apkures sezonā Latvijas iedzīvotājiem varētu kompensēt pusi no siltumenerģijas, elektrības un dabasgāzes tarifu pieauguma, paredz Labklājības ministrijas (LM) izstrādātais un saskaņošanai iesniegtais informatīvā ziņojuma projekts.

Vienlaikus inflācijas kompensēšanai LM piedāvā dažādus atbalsta mehānismus sabiedrības mazaizsargātajām grupām, tai skaitā tiek rosināts mainīt pabalstu apmērus un izmaksas nosacījumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu