Kurzemes hercogu kapenēs iesvētīs restaurētos sarkofāgus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Hercoga Frīdriha sarkofāga elements
Hercoga Frīdriha sarkofāga elements Foto: Publicitātes foto

Piektdien, 1. jūlijā, plkst. 15.00 Kurzemes hercogu kapenēs Jelgavas pilī notiks Kurzemes hercoga Frīdriha un hercoga Jēkaba meitas princeses Kristīnes Sofijas restaurēto sarkofāgu un mirstīgo atlieku iesvētīšana.

Kā portālam "TVNET" pavēstīja Rundāles pils muzeja sabiedrisko attiecību galvenā speciāliste Andra Jakoviča, iesvētīšanu veiks LELB Liepājas diecēzes bīskaps Hanss Martins Jensons, bet svinīgo uzrunu teiks Kurzemes bruņniecības priekšsēdētājs barons Nikolass fon Bērs.

Kurzemes hercogu kapenes ir daļa no Rundāles pils muzeja pastāvīgās ekspozīcijas. Tajās atrodas 21 metāla sarkofāgs un deviņi koka zārki, kuros no 1569. līdz 1791. gadam apglabāti 24 Ketleru dinastijas un seši Bīronu dinastijas pārstāvji. Kopš 2004. gada Rundāles pils muzejs veic sarkofāgu pakāpenisku restaurāciju.

Restaurētais hercoga Frīdriha sarkofāgs
Restaurētais hercoga Frīdriha sarkofāgs Foto: Publicitātes foto

Šogad pabeigta divu sarkofāgu restaurācija: vienā apglabāts Kurzemes hercogs Frīdrihs, otrā – Kurzemes hercoga Jēkaba meita princese Kristīne Sofija. Laika gaitā dabiskās metāla novecošanās un cilvēku ļaunprātīgas rīcības dēļ abi sarkofāgi bija stipri bojāti. Bija zudušas daudzas sarkofāgu dekoratīvās detaļas, alva bija kļuvusi trausla, stipri oksidējusies un saslāņojusies, izraisot sarkofāgu karkasu deformāciju. Sarkofāgu zeltījums un polihromais krāsojums bija gandrīz pilnībā zudis.

Restauratori veica sarkofāgu tehnisko restaurāciju, atlēja zudušos sarkofāgu elementus, veica virsmu konservāciju, nostiprinot atlikušo zeltījumu un polihromo krāsojumu un attīrot alvu no oksidācijas produktiem. Noslēgumā sarkofāgi tika tonēti un vaskoti.

Sarkofāgu restaurāciju un konservāciju veica restauratori Arvis Druviņš, Jānis Līdaka un Baiba Leitlante Rundāles pils muzeja Zinātniskās restaurācijas nodaļas vadītājas Ainas Balodes pārraudzībā.

Plašāka informācija par Kurzemes hercogu kapenēm Jelgavas pilī pieejama Rundāles pils muzeja mājaslapā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu