Šolcs mudina atcelt sankcijas Krievijas tranzītam uz Kaļiņingradu

TVNET/Politico
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Vācijas kanclers Olafs Šolcs NATO samitā Madridē izteicies, ka Eiropas Savienības (ES) sankcijas varētu neattiecināt uz precēm tranzītā starp Krieviju un Kaļiņingradu, vēsta medijs "Politico".

Šolcs norādīja, ka "Eiropas Savienības pārziņā ir vienošanās par vajadzīgo ietvaru un noteikumiem" attiecībā uz kravu pārvadājumiem no Krievijas uz tās eksklāvu, kas nerobežojas ar Krieviju, bet tikai ar ES dalībvalstīm Lietuvu un Poliju.

"Protams, šie noteikumi jāformulē, ņemot vērā faktu, ka runa ir par satiksmi starp divām Krievijas daļām," teica Šolcs. Viņš ierosinājis, ka ES sankcijas uz noteiktām Krievijas preču grupām šajā gadījumā varētu neattiecināt, jo preces netiek importētas Eiropas Savienībā, bet tikai šķērso bloku tranzītā.

ES amatpersonas patlaban ar Lietuvu apspriež izņēmumu sankciju režīmā, atļaujot ar sankcijām aplikto Krievijas preču tranzītu uz Kaļiņingradu, raksta "Politico".

"Es uzskatu, ka visas iesaistītās puses šobrīd ļoti cenšas radīt uz deeskalāciju vērstu dinamiku," teica Šolcs.

Lietuvas Ārlietu ministrija norādījusi, ka 17.jūnijā spēkā stājās ES sankcijas Krievijas tērauda un citas dzelzs produkcijas importam un tranzītam bloka teritorijā. Šāds aizliegums iekļauts 15.martā pieņemtajā ES ceturtajā sankciju paketē. Tranzīta ierobežojumi attiecas uz tām preču grupām, kas apliktas ar sankcijām, bet pasažieru un pārējo preču tranzītam ierobežojumi nav noteikti. Neskatoties uz to, Krievijas amatpersonas ES sankciju dēļ pastāvošos ierobežojumus dēvē par Kaļiņingradas "blokādi".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu