Kā iegūt slepenā aģenta cienīgas prasmes vasaras laikā: padomi sevis pilnveidošanai

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Vasara ir laiks, kad ar pilnu krūti izbaudīt dzīvi, doties piedzīvojumos un krāt neizmirstamas atmiņas, taču nereti jaunieši šo laiku pavada bezmērķīgi, un, pienākot rudenim, pārmāc rūgta vilšanās sajūta, ka daudzas iespējas palaistas vējā. Lai iegūtu slepenā aģenta cienīgas prasmes un stiprinātu savu prātu un mentālo izturību, personības izaugsmes trenere un mentore Santa Ogriņa dalās vērtīgos padomos, kā vasaru pavadīt saturīgi un ar mazām, ikdienišķām darbībām un ieradumiem trenēt prātu, koncentrēšanās spējas un apzinātību, kā arī attīsīt savu slēpto potenciālu.

Meditē un velti mirkli sev

Santa Ogriņa visiem cilvēkiem neatkarīgi no vecuma iesaka praktizēt meditāciju. Kaut gan sākotnēji var šķist, ka jauniešiem meditācija nav aktuāla, to pamazām var ieviest savā dzīvē kā ieradumu jau no agra vecuma. “Meditācija nomierina cilvēku – tas ir laiks pašam ar sevi, brīdis, kad ieklausīties sevī un saprast, kas ir tas, ko mēs patiesībā vēlamies. Mūsdienu straujais dzīves ritms, tendences sabiedrībā, sociālie tīkli – viss, kas mums ir apkārt, – savā ziņā uzspiež standartus par to, kādiem mums vajadzētu būt. Meditācija ir rīks, kas palīdz ieklausīties savā sirdsbalsī un atslābināt gan emocionālo, gan fizisko ķermeni,” stāsta eksperte.

Meditācija arīdzan pieradina pie ikdienas rutīnas, tāpēc Ogriņa iesaka meditēt katru rītu pēc pamošanās, kad mūsu prāts vēl nav pavisam atmodies un mēs vēl neesam sākuši domāt par dienas skrējienu un darāmo darbu sarakstu, vai arī vakarā pirms gulētiešanas, kad varam uzņemt spēkus pirms jaunas dienas. Svarīgi atcerēties, ka meditācijas laikā vizualizējot to, ko vēlamies sasniegt, mēs to varam izdarīt daudz ātrāk.

Pie mentores bieži vien nāk cilvēki, sakot, ka ir izmēģinājuši meditāciju, bet nav sagaidījuši cerēto rezultātu vai nav izpratuši, kā to darīt. Tāpēc, lai sāktu praktizēt meditāciju un kliedētu neziņu, kas ar to saistās, Ogriņa iesaka ērtu bezmaksas rīku – sešu fāžu meditāciju platformā Youtube. Tā ir 20 minūšu meditācija, kuras ietvaros ļoti skaidri tiek izklāstīti meditācijas soļi. Tā ir vadītā meditācija, kas īpaši piemērota iesācējiem, jo cilvēkam tās laikā nav pašam jālauza galva, par ko domāt.

Seko cilvēkiem, kuriem vēlies līdzināties

Viena no aktivitātēm, ko jaunietis var izmēģināt vasaras ietvaros, ir veikt izpēti un uzzināt vairāk par cilvēkiem, kuriem viņš vēlētos līdzināties. Respektīvi, ja jaunietis vēlas kļūt, piemēram, par uzņēmēju, viņš var sekot līdzi uzņēmēju dzīvei, uzzināt, kas ir viņu ikdienas rutīna un kāds ir bijis viņu izaugsmes ceļš līdz šodienai. Nevis tikai skatīties ar apbrīnu, bet patiešām censties saprast, kas viņam palīdzējis gūt panākumus un padomāt, kāds varētu būt paša jaunieša ceļš uzņēmējdarbībā.

Izsaki sev komplimentus

Vasara ir īstais brīdis, lai strādātu ar savām domām, un, kā uzsver eksperte, liela nozīme ir tieši pozitīvai sarunai. “Mēs visi vēlamies, lai pret mums labi izturas, bet kā mēs izturamies pret sevi? Ja mēs sevi noniecinām, tas nozīmē, ka mēs neredzam savu vērtību. Tikai tad, kad paši saredzam savu vērtību, mēs varam gaidīt, ka arī citi pret mums izturēsies ar cieņu un ieklausīsies mūsos,” uzsver mentore. Viņasprāt, ir ļoti vērtīgi, ja cilvēks sev izsaka komplimentus. “Mēs ik dienu varam sev izteikt vienu komplimentu ne tikai par labi padarītu darbu, bet arī par to, ka vienkārši esam. Komplimentu izteikšanu sev var uzstādīt kā ikdienas uzdevumu trīs nedēļu jeb 21 dienas garumā, jo tas ir minimālais laiks, kura ietvaros mums izveidojas ieradums. Tiklīdz izveidojies ieradums, tas kļūst par ikdienas sastāvdaļu, un pēc 21 dienas cilvēks saredz pozitīvo pienesumu,” stāsta Ogriņa.

Izaugsmes trenere uzsver – ja ticība sev ir ļoti augsta, cilvēkam ir tendence izmantot daudz vairāk potenciāla, jo viņš tic, ka panāks to, ko vēlas. Pilnvērtīgi izmantojot savu potenciālu, iespējams darīt daudz vairāk un gūt rezultātus. “Diemžēl vairumam pusaudžu un jauniešu komunikācija ar sevi ir visai negatīva, jo nereti dzīves laikā dzirdētās replikas vai aizrādījumi ņemti pie sirds, bet, par laimi, attīstot pozitīvu komunikāciju ar sevi un apzinoties savu potenciālu, to var vērst par labu.”

Apzini savas stiprās un vājās puses

Mentore iesaka uz papīra lapas uzrakstīt savas stiprās un vājās puses, un, kad ir apzinātas stiprās puses, padomāt, kā tās attīstīt vēl vairāk, gūstot praktisku pieredzi. Piemēram, ja jaunietim patīk mācīt, ir vērtīgi atrast jaunāko klašu skolēnus, kuriem palīdzēt ar mācībām. Ja interesē e-komercija, var palīdzēt vietējiem uzņēmējiem, kuriem nepieciešams fotogrāfs vai palīdzība, lai ievietotu produktus elektroniskajā vidē. Vasara noteikti ir īstais brīdis, kad uzkrāt praktisko darba pieredzi, jo ziemā un mācību laikā tam parasti neatliek laika.

Vērtīgs apzinātības treniņš ir padomāt par to, kādas ir šobrīd aktuālās problēmas sabiedrībā vai skolā un kā tās varētu risināt. “Bieži vien jauniešiem ir risinājumi, par kuriem pieaugušie pat nav aizdomājušies. Jaunieši nezina, kā ir pareizi vai nav, viņiem nav robežu, tāpēc risinājumi var būt daudz plašāki, interesantāki un inovatīvāki,” uzskata mentore.

Esi fiziski aktīvs

Jebkura veida sports, kas liek justies labi, ir vērtīgs mūsu domāšanai. Tās var būt jebkāda veida aktivitātes, ne tikai obligātās sporta stundas skolā, – dažādi fiziskie treniņi, pārgājieni dabā ar ģimeni, riteņbraukšana, joga ar draudzenēm vai basketbols ar puišiem pagalmā. “Mums ikdienā pietrūkst kustību, un mēs kļūstam slābani, mums zūd enerģija, taču, līdzko sākam kustēties, tā atkal parādās, un mēs gūstam dzīvessparu un vēlmi turpināt darīt,” stāsta Ogriņa.

Spodrini savas slepenā aģenta prasmes ne vien vasarā, bet tieši tagad – izmēģini jaunās Fanta WTF garšas un centies atkost pat vissīkākās garšu nianses! Vairāk par to, kā izaicināt savas garšas kārpiņas un doties neaizmirstamā piedzīvojumā, lasi šeit.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu