Pentagons: Ukraina veiksmīgi izmanto HIMARS sistēmas Donbasā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
HIMARS raķešu palaišanas iekārta Spilves lidlaukā, Rīgā. Ilustratīvs attēls
HIMARS raķešu palaišanas iekārta Spilves lidlaukā, Rīgā. Ilustratīvs attēls Foto: EPA/Scanpix

Ukrainas armija guvusi ievērojamus panākumus kaujas laukā, izmantojot ASV daudzkārtējās raķešu palaišanas sistēmas HIMARS, piektdien žurnālistiem sacīja kāda vārdā neminēta augsta ranga Pentagona amatpersona.

„Tā kā tā ir augstas precizitātes, liela darbības rādiusa sistēma, ukraiņi spēj sistemātiski veikt precīzus triecienus pret rūpīgi izvēlētiem mērķiem, būtiski mazinot Krievijas spēku kaujas efektivitāti,” sacīja ASV aizsardzības amatpersona.

Piektdien „Wall Street Journal” publicēja ekskluzīvu reportāžu no vienības, kas pēdējo divu nedēļu laikā bija pirmā, kas izmantoja četras ASV Ukrainai ziedotās HIMARS sistēmas. Ukrainas karavīri Vācijā paātrinātā kārtā tika apmācīti to lietošanā. Viņi saka, ka šie ieroči jau sāk mainīt spēku samēru Donbasā, kur Krievijai ir ievērojamas priekšrocības artilērijas jomā. Tomēr Krievijai tāda ieroča nav.

Pēc Ukrainas militārpersonu teiktā, viņi iznīcinājuši desmit svarīgus Krievijas militāros objektus, tostarp Krievijas armijas štābu Izjumā. Agrāk viņiem nebija tādas precizitātes un tāda darbības rādiusa ieroča - līdz 80 kilometriem, kas spēj trāpīt mērķos tālu aiz frontes līnijas.

HIMARS sagatavošana šaušanai aizņem 2-3 minūtes, sistēma maina savu atrašanās pozīciju jau 20 sekundes pēc raķešu palaišanas, izvairoties no iespējama atbildes trieciena.

Tostarp katras raķetes augstās cenas dēļ, kas maksā 155 tūkstošus dolāru, pirms katra trieciena tiek rūpīgi atlasīti mērķi un noteiktas to precīzas koordinātas. Līdz šim priekšroka dota Krievijas štābam, ieroču noliktavām un kazarmām.

Jūlijā Ukrainai jāsaņem vēl četras HIMARS sistēmas. Vācija un Lielbritānija paziņojušas par gatavību nodrošināt Ukrainai trīs šādus kompleksus. ASV militārie analītiķi, ko citē „The New York Times”, apgalvo, ka Ukrainai ir vajadzīgas sešdesmit līdz simts modernas raķešu palaišanas iekārtas, lai iegūtu priekšrocības kaujas laukā.

Krievija asi kritizējusi šāda veida ieroču nodošanu Ukrainai, solot stingru atbildi, ja raķešu palaišanas iekārtas tiks izmantotas triecieniem Krievijas teritorijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu