Rūpniecībā būs traucētas piegāžu ķēdes un augs cenas izejvielām, uzsver Ekonomikas ministrija

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Lūka / LETA

Apstrādes rūpniecības attīstību nākamajos mēnešos turpinās ietekmēt kara darbība Ukrainā, kā rezultātā var tikt traucētas gan līdzšinējās izejvielu piegāžu ķēdes, gan uzņēmumus ietekmēs visā pasaulē vērojamais cenu kāpums izejvielām, tai skaitā energoresursiem, informē Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvji.

Uzņēmumiem, kuri ir saistīti ar karā iesaistīto valstu tirgiem, šajā situācijā ir jāmeklē jaunas piegāžu iespējas un jauni preču noieta tirgi, iesaka EM pārstāvji.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem apstrādes rūpniecības izlaides apjomi maijā pēc neizlīdzinātiem datiem pieauga par 10,4%. Pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem pieaugums bija nedaudz mazāks - par 7,5%. Kopumā šā gada piecos mēnešos apstrādes rūpniecībā ražošanas apjomi bija par 7,4% lielāki nekā pirms gada.

Maijā gada griezumā pēc neizlīdzinātajiem datiem pieaugums bija vērojams gandrīz visās apstrādes rūpniecības apakšnozarēs. Atbilstoši devumam nozares izaugsmē, straujāk auga metālu ražošana, kurā salīdzinot ar 2021.gada maiju, ražošanas apjomi pieauga vairāk nekā četras reizes, pārtikas rūpniecības (par 4,6%), automobiļu un piekabju (par 24,2%), gatavo metālizstrādājumu (par 8,5%) un mēbeļu (par 192%) ražošanas apjomi.

Tāpat arī pozitīvs ieguldījums nozares izaugsmē bija dzērienu un nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanas, kā arī kokapstrādes nozarēm. Savukārt gada laikā nedaudz samazinājās iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanas apjomi.

Maijā gada griezumā turpināja strauji palielināties apstrādes rūpniecības apgrozījums faktiskajās cenās. Par 31% pieauga vietējā tirgū realizētās produkcijas apjomi, savukārt, par 32% - eksportā realizētās produkcijas apjomi. Straujāk auga metālu un papīra un tā izstrādājumu ražošanas produkcijas realizācija. Realizācijas apjomi faktiskajās cenās turpināja augt arī lielākajā apstrādes rūpniecības apakšnozarē - kokapstrādē - par 34,5%.

Jau ziņots, ka Latvijā rūpniecības produkcijas izlaide šogad pirmajos piecos mēnešos, pēc kalendāri koriģētajiem datiem, salīdzināmās cenās pieaugusi par 4,2% salīdzinājumā ar 2021.gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp apstrādes rūpniecībā bija pieaugums par 6,9%, bet ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 3,3%, kamēr elektroenerģijas un gāzes apgādē bija kritums par 13,7%.

Maijā, salīdzinot ar 2021.gada maiju, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 5,3%.

Ražošanas apjoma kāpums bija apstrādes rūpniecībā par 7,5% un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē par 0,7%, savukārt elektroenerģijas un gāzes apgādē bija kritums par 11,1%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu