Sarunu festivālā "Lampa" 340 cilvēki uzzināja savu HIV statusu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
HIV. Ilustratīvs attēls
HIV. Ilustratīvs attēls Foto: MANJUNATH KIRAN / AFP

Sarunu festivāla "Lampa" HIV pieturā, kur no 1. līdz 2. jūlijam strādāja biedrības ,,Baltijas HIV asociācija’’ testpunkts, piestāja daudzi atbildīgi cilvēki – divās festivāla dienās tika veikti 340 HIV testi un 341 C hepatīta tests, katrs saņēma arī noderīgu informāciju.

“Testpunkts "Lampā" darbojas jau vairākus gadus, un mēs skaidri redzam labu tendenci – ar katru gadu festivāla apmeklētāju attieksme pret testēšanos kļūst pozitīvāka. Šogad apmeklētāji bija tiešām atvērti, nākot uz pārbaudēm arī pa pāriem, atvedot uz testu draugus un bez problēmām runājot par HIV tēmu un aizpildot zināšanu testu,” stāsta Baltijas HIV asociācijas valdes priekšsēdētāja Inga Upmace.

“Mēs patiešām priecājamies par katru veikto testu un katru sarunu, jo HIV infekcija Latvijā var tikt apturēta, ja maksimāli daudz cilvēku zinās par HIV un par izvairīšanos no infekcijas, lietos prezervatīvus aizsargātam seksam, kā arī tie cilvēki, kas dzīvo ar HIV, būs par to informēti un ārstēsies, jo ārstēts HIV pacients infekciju tālāk neizplata,” uzsver I. Upmace.

Latvija ir līdera pozīcijās Eiropas Savienībā pēc jaunatklāto HIV un AIDS gadījumu skaita pret iedzīvotāju skaitu. Pēdējos gados jauno reģistrēto HIV gadījumu skaits svārstās starp 300 līdz 200 gadā. Pētījums liecina, ka Latvijā savu HIV statusu zina tikai trīs ceturtdaļas no HIV inficētajiem, kas nozīmē, ka pārējie turpina izplatīt HIV.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu