Komponistēm Lolitai un Brigitai Ritmanēm tiek pasniegts Triju Zvaigžņu ordenis

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Komponistes Brigita (no kreisās) un Lolita Ritmanes fotografējas kopbildei ar Valsts prezidentu Egilu Levitu pēc Triju Zvaigžņu ordeņu saņemšanas Rīgas pilī.
Komponistes Brigita (no kreisās) un Lolita Ritmanes fotografējas kopbildei ar Valsts prezidentu Egilu Levitu pēc Triju Zvaigžņu ordeņu saņemšanas Rīgas pilī. Foto: Edijs Pālens/LETA

Šodien, 4. jūlijā, Rīgas pilī Valsts prezidents Egils Levits pasniedza Triju Zvaigžņu ordeni komponistēm Lolitai Ritmanei un Brigitai Ritmanei par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā, informē Valsts prezidenta kanceleja.

Komponistei Lolitai Ritmanei Latvijas valsts augstākais apbalvojums piešķirts par izcilo radošo ieguldījumu latviešu mūzikā un kultūrā, latviešu kultūras stiprināšanā un Latvijas vārda popularizēšanā pasaulē.

Viņa komponējusi daudz latviešu solo un kora dziesmu, mūziku simfoniskajam orķestrim, kantātes, kā arī mūziku vairākām dziesmuspēlēm. Tāpat viņa komponējusi mūziku filmai "Dvēseļu putenis".

Savukārt komponistei, pianistei, diriģentei un pedagoģei Brigitai Ritmanei Latvijas valsts augstākais apbalvojums piešķirts par mūža ieguldījumu latviešu kultūrā un latviskuma stiprināšanā ārpus Latvijas.

Brigitas Ritmanes komponētā dziesma "Manai tautai" ar viņas tēva Andra Ritmaņa dzeju, kuru izpildīja latviešu dziedātāja Ieva Akuratere, ir kļuvusi par Latvijas Trešās Atmodas laika neoficiālo himnu.

Viņa savas profesionālās zināšanas un pedagoģes prasmes likusi lietā latviešu skolās un nometnēs ASV, kā arī bijusi virsdiriģente desmit Rietumkrasta Latviešu dziesmu svētkos, vadījusi korus un palīdzējusi muzikālajā izaugsmē daudziem Amerikas latviešu talantiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu