10 jautājumi veiksmīgai uzņēmējai: atbild grāmatvedības aģentūras "Kamelota" īpašniece Sigita Keiša

Foto: Anda Upmale
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Sigita Keiša, grāmatvedības aģentūras “Kamelota” īpašniece un valdes locekle, sieva un divu burvīgu dēlu mamma.

Foto: Anda Upmale

Pieredze kā uzņēmuma vadītājai: 20 gadi

Uzņēmuma klientu skaits: 280

Darbinieku skaits: 18

Uzņēmuma 2022. gada apgrozījums: 720 000 eiro

Moto: mīli, to ko dari!

 

Kas jūs iedvesmoja radīt savu uzņēmumu?

Vai tā bija iedvesma, es nezinu - drīzāk teiktu, ka tā bija drosme un uzdrīkstēšanās. Tas notika jau vairāk nekā pirms 20 gadiem, kad toreizējā darba vietā ar kolēģi nolēmām – dibināsim pašas savu uzņēmumu un būsim labākās saviem klientiem. Mēs jau strādājām grāmatvedības ārpakalpojumu uzņēmumā, arī izvēle bija skaidra – grāmatvedības pakalpojumi, neskatoties uz to, ka, dibinot uzņēmumu, statūtos norādījām pat gandrīz 20 darbības veidus.

Kāda ir jūsu panākumu atslēga?

Mūsu uzņēmumā sadarbības atslēgas vārdi ir

“uzņēmējs un grāmatvedis - tā ir laulība”. Šie vārdi izsaka visu! Tāpat kā privātajā dzīvē, arī biznesā savstarpēja cieņa un uzticēšanās ir ļoti būtiska un svarīga.

Mana panākumu atslēga ir attieksmē - izturēties pret darbiniekiem un klientiem tā, kā es gribētu, lai izturas pret mani.

Lielākie izaicinājumi, sākot uzņēmējdarbību.

Jaunajai uzņēmēju paaudzei ir jāsaprot, ka sākt biznesu šodien vai sākt biznesu 2000. gadu sākumā – tās ir divas dažādas lietas, jo šajā laikā ir manījušās gan valsts prasības, gan klientu vajadzības. Nemainīgs ir palicis tas, ka šajā biznesā kļūdas nedrīkst pieļaut, tādēļ jau kopš pirmsākumiem mūsu darba stūrakmeņi ir precizitāte, godīgums un punktualitāte. Mums izdodas pieturēties pie nospraustā kursa. Iesākumā mūsu mērķis bija pavisam pieticīgs - vismaz daži klienti, bet šo 20 gadu laikā uzņēmuma klientu skaits jau tuvojas trīs simtiem.

Vai ceļā uz panākumiem ir nācies pieļaut arī kļūdas, un ko no tām mācījāties?

Par kļūdām runājot, es teiktu, ka tādu lielu kļūdu, kuras atceros, nav bijis, jo savu biznesu esmu veidojusi kā lego - audzējot klientu bāzi, pieņemot darbiniekus un uzlabojot pakalpojumu pieejamību.

Darbā ar cipariem un datiem visam jābūt precīzi, un pie tā arī pieturos, bet reizēm dzīvē ir veselīgi arī kļūdīties pašai un ļaut to darīt citiem.

Vai, attīstot uzņēmumu, esat izmantojusi grantus vai mentora palīdzību?

Ja šāda iespēja būtu bijusi, es noteikti to izmantotu, bet pirms 20 gadiem, kad sāku savu biznesu, pat jēdziens “mentors” un “grants” uzņēmējdarbības vidē bija svešs. Man pašai nācās visam izburties cauri, gūstot zināšanas un pieredzi, kas šodien spēlē lielu lomu mana uzņēmuma attīstībā.

Jaunajiem uzņēmējiem es noteikti iesaku izmantot visas iespējas, kas šodien ir pieejamas, – sekot līdzi informācijai un pieteikties grantiem, kā arī izmantot mentoru atbalstu, lai nenāktos kāpt uz grābekļiem, ar kuriem jau kāds cits ir dabūjis pa pieri.

Foto: Anda Upmale

Pāris gadus atpakaļ “Kamelota” izmantoja ES fondu iespējas apmācīt darbiniekus, un arī pati personīgi esmu izmantojusi šo iespēju, iegūstot vērtīgas zināšanas. Vēl šodien kolēģes atceras pasniedzēja teikto "Paldies vadībai!", jo jebkura iespēja ir vadības lēmums.

Kas jums sagādā prieku un motivē, vadot savu uzņēmumu?

Mana enerģija ir mana komanda, kura ik dienu ir kopā ar mani. Varbūt tas skanēs ne tik populāri, bet es ar pārliecību varu teikt, ka esmu Latvijas patriote - man ir svarīga sakārtota uzņēmējdarbības vide un nodokļu nomaksa. Esmu izvēlējusies grāmatvedības nozari, kas nav tā vieglākā, un lepojos, ka uzņēmuma pastāvēšanas laikā ir sagatavoti jau vairāk nekā 5000 uzņēmumu gada pārskati.

Vai sievietei-uzņēmējai ir kādas priekšrocības attiecībā pret vīrieti-uzņēmēju?

Manuprāt, jebkura sieviete noteikti nevar būt uzņēmēja, jo aiz uzņēmuma aisberga redzamās daļas – veiksmes un panākumiem – neizbēgami ir arī sāpes, zaudējumi un ciešanas, kas ir jāpārvar, virzoties uz rezultātu. Katra sieviete-uzņēmēja var izvēlēties savu vadības stilu, bet man šķiet, ka

sievietes trumpis ir "dzīva sadarbība", kas nozīmē darbā būt ne tikai profesionālei, bet arī cilvēcīgai un ģimeniskai – tieši šāds stils ir tuvākais arī man pašai.

Kādas īpašības ir nepieciešamas, lai kļūtu par veiksmīgu uzņēmēju?

Drosme, uzdrīkstēšanās un mīlestība.

Vai ir kāda konkrēta sieviete-uzņēmēja, kas jūs iedvesmo?

Es iedvesmojos no sevis, ģimenes un cilvēkiem, kas ir man apkārt.

Kādu padomu jūs dotu nākamajai sieviešu līderu paaudzei, kuras vēl ir ceļā uz savu uzņēmumu?

Būt sievietei ne tikai ģimenē, bet arī biznesā.

___________________________________________

Raksts tapis sadarbībā ar "Visa" She's Next.

"Visa" iniciatīvas She’s Next mērķis ir sniegt atbalstu uzņēmīgām sievietēm: nodrošināt biznesa attīstībai nepieciešamos rīkus un resursus, lai veicinātu tieši sieviešu vadīto uzņēmumu attīstību un izaugsmi. Grantu* programma tiek realizēta sadarbībā ar banku Luminor un globālo finansēšanas platformu IfundWomen. Tās ietvaros četrām Baltijas uzņēmējām tiks piešķirts 10 000 eiro finansējums uzņēmējdarbības attīstībai, 5000 eiro mārketinga izdevumiem un biznesa konsultācijas viena gada garumā.

* Tiek piemēroti noteikumi un nosacījumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu