Tirgošanā nonākusi pretpaģiru tablete. Vai tā tiešām darbojas?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Lielbritānijā tirgošanā nonācis jauns pretpaģiru medikaments, kas, kā apgalvo ražotājs, ir patiešām iedarbīgs.

Zviedru kompānijas “Myrkl” produkts 60 minūšu laikā iznīcinot 70 procentus alkohola, proti, ja kāds izdzer 50 mililitrus 40 grādus stipra degvīna, kas tātad satur 20 mililitrus tīra alkohola, asinsritē nonāks tikai 6 mililitri alkohola. Tātad cilvēks būs izdzēris tikai 15 mililitrus degvīna.

Protams, šis pretpaģiru līdzeklis samazinās arī alkohola īstermiņa efektu – eiforiju un trauksmes zudumu.

Kompānija iesaka iedzert divas tabletes 12 stundas pirms alkohola lietošanas. Tabletes sastāv no divām zarnu mikroflorai draudzīgā baktērijām – “bacillus subtilis” un “bacillus coagulans”, kas rodas fermentētās rīsu klijās. Šīs baktērijas dabiski sašķeļ alkoholu ūdenī un oglekļa dioksīdā.

Pret skābi noturīgais apvalks savukārt pasargā baktērijas no kuņģa skābes, tāpēc tās var neskartas nokļūt zarnu traktā, kur lielākā daļa alkohola nonāk asinīs.

Līdzeklis ir paredzēts tiem, kuri nevēlas nākamajā dienā pēc alkohola lietošanas mocīties paģirās. Tomēr – vai tiešām šis medikaments var novērst šīs nepatīkamās sekas?

Paģiras lielākoties rodas organisma atūdeņošanās dēļ, ko panāk alkohols. Tāpēc rodas galvassāpes un citi paģiru simptomi. Alkohola tieša ietekme uz kuņģi arī var izraisīt vēdersāpes un nelabu dūšu.

Jo organismā nonāk mazāks daudzums alkohola, jo mazāka būs atūdeņošanās. Tā kā šis pretpaģiru līdzeklis iedarbojas tikai tad, kad alkohols jau ir nonācis organismā un nokļuvis zarnās, tas joprojām negatīvi ietekmē kuņģi.

Kompānijas radītā brīnumlīdzekļa pamatā ir viens pētījums, kurā 24 veselīgi jaunieši septiņas dienas lietoja šo pretpaģiru līdzekli vai placebo. Viņiem arī tika dots neliels daudzums alkohola. Savukārt pēc divām stundām tika pārbaudīts alkohola līmenis viņu asinīs.

Pētījumā atklājies, ka 60 minūšu laikā to dalībnieku asinīs, kuri lietoja kompānijas izstrādāto līdzekli, alkohola līmenis bija par 70 procentiem zemāks nekā placebo lietotājiem.

Lai arī šis pētījums ir visai labi veikts, tomēr vairākas problēmas tā rezultātus vājina. Vispirms, rezultāti balstīti tikai uz 14 no 24 pētījuma dalībniekiem, jo desmit dalībniekiem sākumā bija zemāks alkohola līmenis asinīs.

Otrkārt, rezultāti katram cilvēkam bija citādi, kas mazina pētījuma precizitāti.

Treškārt, pētījumā pirms alkohola lietošanas dalībnieki pretpaģiru līdzekli lietoja nedēļu, kamēr lietošanas instrukcijā ieteikts divas tabletes iedzert 12 stundas pirms alkohola lietošanas.

Pētījums arī neatbild uz daudziem citiem jautājumiem. Vai līdzeklis darbojas, ja cilvēks nav vairs tik jauns, vesels un baltādainais? Vai līdzeklis iedarbojas atšķirīgi, ja to lieto vīrietis vai sieviete? Kā tas iedarbojas uz aknām? Kas notiek, ja līdz ar alkoholu tiek uzņemts arī ēdiens? Kā ar šo līdzekli mijiedarbojas citi medikamenti?

Lai nu kā, protams, pretpaģiru līdzeklis varētu būt noderīgs dažiem cilvēkiem, tiesa, jāatceras, ka labākās zāles pret paģirām ir alkohola lietošana ar mēru iepriekšējā dienā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu