Latvijā gada inflācija šogad jūnijā varētu būt sasniegusi 18,8-19%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pārtika - ilustratīvs attēls.
Pārtika - ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijā gada inflācija šogad jūnijā varētu būt sasniegusi 18,8-19%, prognozēja banku analītiķi.

Tostarp "Swedbank" ekonomiste Laura Orleāne aģentūrai LETA prognozēja, ka 2022.gada jūnijā salīdzinājumā ar maiju patēriņa cenas varētu būt augušas par 2,2%, inflācijai gada laikā sasniedzot 19%.

"Inflācijas virzītāji jūnijā saglabājās nemainīgi - pārtikas cenas, kā arī ar mājokļa un transporta pakalpojumiem saistītās cenas," sacīja Orleāne.

Viņa norādīja, ka zīmīgākais inflācijas virzītājs pagājušajā mēnesī, visdrīzāk, bija pārtikas cenas. Ukrainas kara efekts, sankcijas pret Krieviju un brīvprātīgi ieviesti pārtikas eksporta ierobežojumi turpina virzīt pārtikas cenu augšupeju.

Orleāne sacīja, ka arī ar mājokli saistītās izmaksas jūnijā spēlēja būtisku lomu inflācijā. Pagājušajā mēnesī elektrības cenai "NordPool" biržā tika reģistrēts visu laiku augstākais lasījums, kas caur dinamiskajiem tarifiem ietekmē elektrības cenu pieaugumu Latvijā. Papildus devumu kāpumā sniedza "Rīgas ūdens" tarifu paaugstināšana, kā arī siltumenerģijas tarifu kāpums dažādās Latvijas pilsētās.

Vienlaikus viņa arī sacīja, ka jūlijā gaidāms straujāks ar mājokli saistīto cenu pieaugums - stājušies spēkā "Latvijas gāzes" jaunie tarifi, kā arī siltumenerģijas tarifi auguši vēl vairākās Latvijas lielajās pilsētās.

"Dabasgāzes cena Eiropas biržās turpināja augt, kas, ja tendence nemainīsies, var nozīmēt papildu tarifu kāpumu janvārī," piebilda Orleāne.

Tāpat viņa minēja, ka arī pasaules naftas cenas jūnijā saglabājās būtiski virs iepriekšējā gada līmeņa. Tādēļ nav pārsteigums, ka ar transportu saistītās izmaksas, galvenokārt degvielas cena, pagājušajā mēnesī bija viens no trim nozīmīgākajiem inflācijas virzītājiem Latvijā. Eiropas Komisijas apkopotie dati norāda, ka degvielas cena Latvijā jūnijā bija par 61% augstāka nekā pirms gada.

Savukārt "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis aģentūrai LETA prognozēja, ka šogad jūnijā patēriņa cenas salīdzinājumā ar pagājušā gada jūniju varētu būt augušas par 18,8%.

"Inflācija jūnijā turpināja paātrināties, sasniedzot 18,8%. Būtiskākais kāpums joprojām vērojams enerģijas cenām un pārtikai. Arī citos segmentos cenu pieaugums turpinājās, kaut sākoties izpārdošanas sezonai, apģērbiem un apaviem cenu līmenis varētu būt krities," sacīja Gašpuitis.

Centrālā statistikas pārvalde datus par patēriņa cenu izmaiņām jūnijā paziņos piektdien, 8.jūlijā.

Jau ziņots, ka patēriņa cenas šogad maijā salīdzinājumā ar aprīli Latvijā pieauga par 4%, bet gada laikā - šogad maijā salīdzinājumā ar 2021.gada maiju - patēriņa cenas palielinājās par 16,9%. Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, maijā pieauga par 7,8%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu