Cenu straujo pieaugumu Latvijā jūt ikviens. Pēc pēdējiem OECD publicētajiem aprēķiniem šā gada maijā Latvija ar teju 17% patēriņa cenu pieaugumu ierindojas piektajā vietā starp visām OECD valstīm. Mums priekšā ir tikai mūsu kaimiņi - Lietuva (18,9%) un Igaunija (20%). Pēc Eiropas statistikas biroja "Eurostat" provizoriskajiem aprēķiniem jūnijā visās trijās valstīs pieaugums ir palielinājies. Tikmēr eksperti spriež, ka inflācijas augstākais punkts mums vēl ir tikai priekšā. 

"Pārtikas cenu pieaugums vērojams kopš 2021.gada sākuma, augot pieprasījumam pēcpandēmijas periodā, kamēr piedāvājums nespēj tikt līdzi – atsevišķu lauksaimniecības kultūru sliktās ražas dēļ, mēslojuma sadārdzinājums augsto energoresursu cenu dēļ, kā arī loģistikas traucējumi," uzsver Jarockis. Šie faktori, kopskatā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, kura ir viena no pasaulē vadošajām saulespuķu, kukurūzas un rapšu eksportētājām, ir vieni no galvenajiem straujās inflācijas dzinējspēkiem.

FM pauž pārliecību, ka tieši šo iemeslu dēļ, visstraujāk cenas aug tieši pārtikai. "Šo iemeslu dēļ visvairāk cenas aug pārtikai, kurai gada inflācija š.g. maijā sasniedza 18,2%, tad elektrībai un siltumam – attiecīgi 49% un 47,8%, degvielai bija 51,1% inflācija, bet dabasgāzei 106,6%," atklāja Jarockis.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X