Siltumenerģijas cena Carnikavā varētu pieaugt četras reizes

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

No augusta Carnikavā siltumenerģijas cena varētu pieaugt četras reizes, informē Ādažu novada pašvaldība.

Pašvaldība norāda, ka beidzies līguma termiņš par dabasgāzes piegādi, kas pēdējos divos gados noteica nemainīgu cenu par gāzi.

2020.gadā pašvaldības aģentūras "Carnikavas komunālserviss" noslēgtais līgums noteica fiksētu cenu par megavatstundu (MWh) - 10,13 eiro. Atbilstoši gāzes cenai piegādātās siltumenerģijas cena svārstījās ap 38-40 eiro/MWh.

Līguma termiņam beidzoties, norēķini par gāzi tiks veikti pēc noteiktās biržas cenas katrā konkrētajā mēnesī. Pēc jūlija mēneša biržas prognozēm gāzes cena būs 105 eiro/MWh, kas nozīmē, ka siltumenerģijas cena būs 160,09 eiro/MWh.

Pašvaldība skaidro, ka pēdējā gada laikā gāzes cena ir pieaugusi vairākas reizes, rekordaugstu līmeni sasniedzot šī gada aprīlī, kad tā maksāja 130 eiro/MWh. Pašlaik gāzes cena ir samazinājusies, svārstoties aptuveni 90-110 eiro/MWh robežās.

Šī brīža tirgus prognozes liecinot, ka šajās robežās gāzes cena būs līdz nākamā gada pavasarim.

Carnikavas centralizētās siltumapgādes tarifā gāzes izmaksas veido 73%-80%, līdz ar to prognozētais gāzes cenas pieaugums būtiski ietekmēs mājsaimniecību izdevumus par apkuri un karstā ūdens sagatavošanu.

Pašvaldība atgādina, ka jūnijā valdība lēma apkures sezonā no 1.oktobra līdz 1.aprīlim kompensēt pusi no siltumenerģijas, elektrības un dabasgāzes cenu pieauguma. Pēc Ministru kabineta noteikumu stāšanās spēkā "Carnikavas komunālserviss" informēs iedzīvotājus par kompensācijas ietekmi uz tarifu izmaiņām.

"Carnikavas komunālserviss" iesniedzis pieteikumu dalībai Centrālās finanšu un līgumu aģentūras izsludinātajā projektu konkursā, kas paredz katlu mājas Tulpju ielā 5 modernizāciju, pārejot uz granulu apkures katliem un saules kolektoriem. Šī katlu māja ir visjaudīgākā un saražo aptuveni trešdaļu no kopējā apjoma Carnikavā.

Pašvaldības aģentūra organizē iedzīvotājiem komunālos pakalpojumus - ūdensapgādi, kanalizācijas notekūdeņu novadīšanu un attīrīšanu, siltumapgādi, kā arī atkritumu apsaimniekošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu