Polija līdz 15.jūlijam pilnībā pabeigs žogu uz robežas ar Baltkrieviju

LETA/UKRINFORM
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Polija plāno līdz 15.jūlijam pilnībā pabeigt žoga būvniecību uz robežas ar Baltkrieviju, Sejmā paziņoja Polijas Robežsardzes dienesta un Iekšlietu ministrijas vadība.

"Mēs gaidām [būvniecības] pabeigšanu 15.jūlijā ... Mēs pagarinājām [kontraktus ar apakšuzņēmējiem] objektīvu ģeoloģisku iemeslu dēļ, kas parādījās balstu uzstādīšanas laikā," paziņoja iekšlietu ministra vietnieks Macejs Vonsiks.

Robežsardzes dienesta vadītāja vietniece Violeta Gožkovska atzīmēja, ka vislielākā problēma žoga būvniecībā bija pazemes sūdeņi, kas izveidojās atkušņu un applūšanu rezultātā.

Būvniekiem vēl ir atlicis izbūvēt žogu septiņu kilometru garumā, lai gan Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis jau 30.jūnijā paziņoja, ka Polija ir pabeigusi 187 kilometru garā žoga būvi uz robežas ar Baltkrieviju.

Robežsardzes dienesta vadītājs Tomašs Praga izteica pieņēmumu, ka pēc žoga būvniecības pabeigšanas nelegālie migranti mēģinās nokļūt Polijā pa citiem maršrutiem, īpaši no Lietuvas vai Ukrainas teritorijas. "Lai gan es gaidītu, ka no Ukrainas būs mazāk cilvēku, jo Ukrainas puse ļoti apsargā šo robežu," konstatēja Praga.

Elektronisko novērošanas un kontroles sistēmu uzstādīšana uz 5,5 metrus augstā žoga turpināsies līdz septembra vidum.

Baltkrievijai un Polijai ir 418 kilometrus gara robeža, no kuras lielākā daļa stiepjas pa upēm un ezeriem. Robežu uz zemes tagad iezīmē 5,5 metrus augsts žogs, kas aprīkots ar kamerām un kustību detektoriem.

Polijas un Baltkrievijas robeža pērn kļuva par migrācijas karsto punktu. Tūkstošiem migrantu, galvenokārt no Tuvajiem Austrumiem, jo īpaši no Irākas, sapulcējās pie Baltkrievijas robežas ar Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, cenšoties iekļūt blokā.

Rietumvalstis apsūdzēja Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko režīmu par mēģinājumu pievilināt migrantus un virzīt viņus pāri robežai, tādā veidā sodot ES par sankcijām. Baltkrievija to noliegusi un kritizējusi ES par to, ka tā nav uzņēmusi migrantus.

Migrantu pieplūdums uz robežas kulmināciju sasniedza pērnā gada vasarā un rudenī, bet ziemā, iestājoties aukstākam laikam, migrantu plūsma apsīka. Iestājoties vasarai, Polijas varasiestādes ziņoja, ka migrantu pieplūdums atkal palielinās.

Pērnā gada augustā Polija uzcēla uz robežas pagaidu žogu, kas kopš janvāra pakāpeniski tika aizvietots ar pastāvīgu žogu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu