Levits: Latvija un Spānija vienādi izprot aktuālo Eiropas drošības situāciju (9)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Valsts prezidents Egils Levits pirms tikšanās ar Spānijas Karalistes Deputātu kongresa prezidenti Rīgas pilī
Latvijas Valsts prezidents Egils Levits pirms tikšanās ar Spānijas Karalistes Deputātu kongresa prezidenti Rīgas pilī Foto: Edijs Pālens / LETA

Latvija un Spānija vienādi izprot aktuālo Eiropas drošības situāciju, pēc tikšanās ar Spānijas parlamenta priekšsēdētāju atzinis Latvijas Valsts prezidents Egils Levits.

Valsts prezidenta kancelejā informēja, ka Levits sestdien Rīgas pilī tikās ar Spānijas Deputātu kongresa prezidenti Meričeļu Batetu Lamanju, lielākā uzmanība sarunas laikā pievēršot drošības politikai Eiropā.

Levits augstu novērtējis Spānijas dalību NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā Latvijā, regulāru dalību Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā, kā arī nodrošinot Latviju ar pretgaisa aizsardzības sistēmu NASAM.

Levits un Lamanja bija vienisprātis, ka, lai arī Latvija un Spānija ģeogrāfiski viena no otras atrodas patālu, tomēr vienādi izprot NATO kopējo aizsardzības politiku, kas nosaka, ka apdraudējums vienai valstij ir apdraudējums visai aliansei.

Tāpat Valsts prezidents atzinīgi izteicās par NATO Madrides samita lēmumiem, kas atbilst jaunajai drošības realitātei, kā arī novērtēja samita organizatorisko izcilību un iespēju pārrunāt aktuālos jautājumus ar Spānijas amatpersonām.

Pārrunājot Krievijas izraisīto karu Ukrainā, Levits un Lamanja pauduši pilnīgu atbalstu Ukrainai. Lamanja uzsvērusi, ka visa Spānijas sabiedrība ir vienota Ukrainas atbalstam un tāpat viss Spānijas parlaments nosoda Krievijas iesākto karu.

Abas amatpersonas uzsvērušas nepieciešamību pasaules demokrātisko valstu kopienai cieši sadarboties, lai atbildētu uz demokrātijas apdraudējumiem, kā arī izcēla nepieciešamību pēc lielākas ES lomas globālajā dienaskārtībā.

Valstu divpusējās attiecības Levits novērtējis kā izcilas, bet sadarbību NATO un Eiropas Savienības ietvaros atzinis par efektīvu.

Lamanja pievērsusi uzmanību sadarbības paplašināšanai starp abu valstu parlamentiem, tāpat arī viņa pieminējusi kultūras un izglītības sakaru veicināšanu. Savukārt Levits atzīmēja, ka labprāt redzētu plašāku spāņu valodas kā otrās svešvalodas apguvi Latvijas skolās.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu