Traģēdija Liepājā: NBS sola padziļināti sekot personāla garīgajam un psihoemocionālajam stāvoklim

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
NBS karavīri.
NBS karavīri. Foto: Paula Čurkste/LETA

Pēc šonedēļ notikušās traģēdijas Liepājā Nacionālie bruņotie spēki (NBS) izvērtē, kādas vēl papildu preventīvas darbības iespējams veikt, lai vēl padziļinātāk sekotu līdzi personāla garīgajam un psihoemocionālajam stāvoklim, aģentūrai LETA pastāstīja NBS komandiera preses virsniece Sandra Brāle.

Pēc viņas paustā, NBS ļoti nopietni attiecas pret gadījumu Liepājā un tāpēc NBS atbildīgie dienesti - psihologu un kapelānu dienests -, patlaban izvērtē, kādas vēl papildu preventīvas darbības iespējams veikt, lai vēl padziļinātāk sekotu līdzi NBS personāla garīgajam un psihoemocionālajam stāvoklim arī ārpus dienesta - privātajā dzīvē.

Tas nepieciešams, lai apzinātu savlaicīga psiholoģiskā un garīgā atbalsta sniegšanas nepieciešamību gan karavīriem, gan viņu tuviniekiem.

NBS skaidroja, ka NBS Psihodiagnostikas centra un NBS vienību psihologi ikdienā padziļināti seko līdzi karavīru psiholoģiskajam stāvoklim. Jau stājoties dienestā, katram kandidātam jāuzrāda izziņas no psihiatra un narkologa, ka nav kontrindikāciju dienestam. Tāpat ikvienam kandidātam NBS Psihodiagnostikas centrs veic psiholoģisko novērtēšanu.

Visiem karavīriem reizi gadā ir jāiziet medicīniskā komisija NBS Militārajā medicīnas centrā, kurā tiek izvērtēta personas veselības stāvokļa atbilstība dienestam. Nepieciešamības gadījumā tiek nozīmētas papildu pārbaudes un izmeklējumi.

Karavīriem pirms starptautiskajām operācijām tiek veikta papildu psiholoģiskā izpēte.

Tāda tiek veikta arī pēc nepieciešamības, piemēram, pēc konkrētās vienības komandiera iniciatīvas.

Ikvienam karavīram, zemessargam un viņu ģimenēm ikdienā ir brīvi pieejama iespēja saņemt psiholoģisko un garīgo atbalstu, uzsvēra NBS. Arī krīzes situācijās ir iespēja jebkurā diennakts laikā piezvanīt psihologam vai kapelānam.

NBS arī apliecināja, ka pērn viens karavīrs izdarījis pašnāvību, savukārt par gadījumu Liepājā armijai slēdziena nav, jo izmeklēšanu veic Valsts policija.

Jau ziņots, ka Liepājā otrdien ģimenes konflikta rezultātā gājis bojā karavīrs un viņa sieva.

Policijā saņemta informācija, ka Liepājā, Mirdzas Ķempes ielā, kāda daudzdzīvokļu nama kāpņutelpā vīrietis dauzās gar dzīvokļa durvīm un, iespējams, notiek konflikts.

Uz notikuma vietu tika nosūtīta policijas ekipāža un pēc piecām minūtēm policijā saņemts zvans par to, ka tajā pašā adresē dzirdami šāvieni.

Kamēr pirmā ekipāža bija ceļā, nekavējoties tika piesaistīts policijas Speciālo uzdevumu bataljons, kas bāzējas Liepājā. Likumsargi ieradās notikuma vietā un pagalmā guļam zālājā atrada sievieti.

Notikuma vietā mediķi sniedza sievietei neatliekamo medicīnisko palīdzību un nogādāja viņu ārstniecības iestādē.

Likumsargi uzlauza dzīvokļa durvis un atrada vīrieti ar miesas bojājumiem, bet izsauktie mediķi konstatēja vīrieša nāvi. Tāpat otrdien policijā tika saņemta informācija no medicīnas iestādes, ka sieviete slimnīcā mirusi.

Policijā saistībā ar notikušo sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma nodaļas par noziegumiem pret personas veselību.

Brāle aģentūrai LETA apstiprināja, ka notikums norisinājies no dienesta brīvajā laikā. Incidentā dienesta ierocis nav pielietots.

Portāls "liepajniekiem.lv" vēsta, ka saskaņā ar neoficiālu informāciju sieviete izlekusi pa logu, bet no augšas uz viņu vairākkārt šāvis NBS karavīrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu