Bezvadu austiņas īsteniem melomāniem - Huawei FreeBuds Pro 2

Jānis Vēvers
, Tehnoloģiju apskatnieks, žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

«Tev ausīs gliemežvāki?» ar izbrīna pilnu jautājumu agrā rīta stundā pārsteidz pagalmā sastaptais kaimiņš. No saldā miega apskāvieniem vēl neatbrīvotais prāts sākumā neaptver, par ko viņš runā. Bet, kad saules stari sāk rotaļāties no ausīm izņemtajos ieaušos, viss top skaidrs.

Huawei labākās bezvadu austiņu sērijas jaunākais modelis FreeBuds Pro 2 šoreiz paralēli ierastajiem tumši pelēkajam un baltajam tonim pieejams arī sudraba zilā krāsā, kas dabā izskatās kā gliemežvāka iekšpuse – ar savdabīgu mirdzumu, kas gaismā maina nokrāsu. Turklāt ar to apveltīta gan matētā oļa formas kārbiņa, gan spīdīgo austiņu korpuss.

Foto: Publicitātes foto

Paši ieauši ir masīvāki nekā Huawei budžeta klases austiņas, jo apaļīgajā korpusā bija jāatrod vieta jaudīgām tehnoloģijām. Par tām mazliet vēlāk. Tomēr tie ir mazāki un vieglāki nekā pirmās paaudzes FreeBuds Pro. Šie sver tikai 5,9 gramus katrs, tādēļ ausīs ir tikpat kā nejūtami. Ja komplektā izdodas piemeklēt auss ejas izmēram atbilstoši silikona uzmavu, tad ieauši arī visai droši turas vietā, pat neraugoties uz to, ka kātiņa tālākā mala ir izvirzīta kādu centimetru ārpus gliemežnīcas. Arī kapuces uzlikšana un noņemšana izmēģinājuma nedēļās austiņas nekādi neapdraudēja.

Izmēros sarukusi arī kārbiņa. Tā ir par 11% mazāka par priekšgājēju un sver 52,1 gramu, pie tam saspiestā forma ir pateicīga futrāļa nesēšanai jebkurā kabatā. Var arī somā, jo vāka magnēts ir pietiekami ciešs, lai kārbiņa neatvēros. Un pat mazticamā atvēršanās scenārijā ieauši nepazudīs, jo ļoti cieši turas savā vietā.

Augstas izšķirtspējas skaņa

Tā kā šīs ir Pro līmeņa austiņas un paredzētas īstiem melomāniem vai skaņu ierakstu industrijas profesionāļiem, tajā liels uzsvars likts tieši uz skanējuma kvalitāti. Huawei uzsver, ka FreeBuds Pro 2 ir pasaulē pirmie bezvadu ieauši ar Hi-Res Dual Sound skaņas sistēmu. Tas nozīmē, ka miniatūrajās ierīcēs iestrādāti veseli divi skaļruņi katrā. Tādējādi ražotājam izdevies panākt, ka ieauši aptver ļoti plašu skaņu diapazonu – sākot ar zemo 14 Hz un beidzot ar augsto līdz 48 kHz. Papildus izmantota digitālā Dual-crossover tehnoloģija, kas atsevišķi apstrādā katru signālu un pielāgo skanējumu saturam.

Kāds no tā labums klausītājam? Tāds, ka ikviena žanra dziesma – klasiskā, džeza, hiphopa vai smagā metāla – iegūst tai raksturīgo skanējumu. Algoritmi prasmīgi atrod katrā skaņdarbā svarīgāko un izceļ to. Līdz ar to džeza kompozīcijā ļoti tīri saklausāmas, piemēram, saksofona skaņas, operā fokusā ir solistu izteiksmīgā balss, bet rokmūzikā uzsvars ir uz basiem. Tā kā FreeBuds Pro 2 atbalsta LDAC augstas izšķirtspējas kodeku un nodrošina tīru augstas precizitātes skaņu ar ātrumu līdz 990 kb/s, failus nenākas kompresēt. Līdz ar to skaņdarbi izskan daudz tuvāk dzīvās mūzikas skanējumam. Turklāt FreeBuds Pro 2 nepārtraukti «klausās», kā skaņu dzird lietotājs, un veic nepieciešamās korekcijas, lai auss forma nesabojātu klausīšanās prieku.

Foto: ZhuYanxun

Ja lietotāju neapmierina FreeBuds Pro 2 piedāvātais skanējums, mobilajā lietotnē var izvēlēties sev tīkamāku, liekot uzsvaru uz vokālu, augstajām vai zemajām skaņām. Īpaši jāizceļ mazo ieaušu spēja ģenerēt basus. Tie ir patiesi spēcīgi un arī skaņa kopumā ir negaidīti skaļa. Var izdoties pat «noķert» koncerta gaisotni, sēžot atpūtas krēslā balkonā.

Inteliģenti novāc trokšņus

Otra ievērības cienīgā lieta šajās austiņās ir inteliģentā aktīvā trokšņu slāpēšanas sistēma. Liekot lietā trīs mikrofonu sistēmu, tā analizē apkārtējos trokšņus un gādā, lai liekais fons nenonāktu līdz dzirdes sistēmai. Huawei apgalvo, ka FreeBuds Pro 2 spēj neitralizēt nevēlamos trokšņus pat 47 decibelu apjomā. Pat ja 7 decibelu pieaugums salīdzinājumā ar iepriekšējo paaudzi šķiet tikai rotaļa ar skaitļiem, nevar noliegt, ka sistēma darbojas. Pat ieliekot ausīs ieaušus un aktivizējot ANC, apkārtējā pasaule pieklust. Pat ja tobrīd mūzika vēl netiek atskaņota. Lietotājam pieejami trīs dažāda stipruma režīmi – ultra, vispārīgs un mājīgs. Var paļauties arī uz dinamisko, kurš pats pielāgojas apstākļiem.

Tāpat kā iepriekšējā modelī, arī šajā iekļauts apzināšanās režīms, kas pastiprina ārējās skaņas. Tas ļauj sarunāties ar cilvēkiem, neizņemot ierīces no ausīm, kā arī lieti noder, piemēram šķērsojot ielu. Pastiprinot ārējās skaņas, FreeBuds Pro 2 palīdz laikus saklausīt automašīnu tuvošanos, pat ja tās aiz līkuma vai ielas stūra vēl nav redzamas.

Tā kā mūsdienās liela daļa komunikācijas notiek nevis klātienē, bet attālināti, Huawei īpaši piestrādājis pie zvanu kvalitātes. Tai veltīts īpašs algoritms un kaula sensors, kā arī 4 mikrofonu trokšņu slāpēšanas sistēma. Tā ne vien veiksmīgi samazina ielas skaņas un vēja šalkoņu, bet precīzi «uzķer» izrunātos vārdus skaļā vidē. Piemēram, pie šalkojošas jūras. Izmēģinājumu laikā bija ļoti patīkami, ka nenācās vairākas reizes atkārtot vienu vārdu, lai sarunas partneris to saklausītu. Arī vējainā un lietainā laikā.

30 stundas ar vienu uzlādi

Vēl viens interesants un noderīgs risinājums ir duālais savienojums. Proti, FreeBuds Pro 2 var pievienot pie divām viedierīcēm vienlaikus, un austiņas automātiski pārslēgsies no vienas uz otru. Praksē tas darbojas aptuveni šādi – darba laikā mūziku ieaušos var klausīties no klēpjdatora, bet ja pievienotajā viedtelefonā tobrīd ienāk zvans, austiņas pašas pārslēdzas uz tālruni un piedāvā runāt caur tām.

Foto: Publicitātes foto

Ūdensdrošības standartam IP54 atbilstošie ieauši ir lietojami lietū un nebaidās no vieglām šļakatām. Tas ir neapšaubāms uzlabojums salīdzinājumā ar pirmās paaudzes Pro, kas nebija pasargāti no mitruma.

Baterijas darbībā gan viss palicis aptuveni iepriekšējā līmenī – FreeBuds Pro 2 ar vienu uzlādi darbojas 6,5 stundas parastā un 4 stundas aktīvās trokšņu slāpēšanas režīmā. Pieskaitot futrālī iestrādātā akumulatora krājumus, kopējais darbības laiks pirmajā gadījumā sasniedz pat 30 stundas, bet otrajā – 18 stundas. Tātad šajās 199 eiro vērtajās austiņās mūziku ANC režīmā var klausīties visu nomoda laiku.

Raksts tapis sadarbībā ar Huawei Latvija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu