Raidījums: laika apstākļi šobrīd sola labu ogu ražu

CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: LETA/Evija Trifanova

Pēdējo nedēļu vēsie un lietainie laika apstākļi ogu audzētājiem ražas nebojā, jo karstuma vilnis, kas jūnijā bija jūtams Latvijā, bija saudzējoši īss. Ja lietus turpināsies, tas gan bojās ogu kvalitāti, tomēr audzētāji atzina, ka šobrīd ir tipiski Latvijas vasaras laika apstākļi, kas sola labu ražas gadu, informē Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Dienas ziņas".

Talsu novada zemnieku saimniecība "Mazkuģnieki 2" ir vieni no retajiem vasaras aveņu audzētājiem Latvijā, jo tās prasa lielu roku darbu. Šobrīd saimniecība svin 20. jubileju ar pirmo Ogu festivālu Vandzenē, taču to iztraucēja pamatīgs lietus. Tāpat tas pirmo reizi saimniecības vēsturē par nedēļu aizkavējis ražu. Ja lietus turpināsies, mainīsies arī ogu kvalitāte.

"Tā nav tirgus prece vairs. Tās kļūst tādas plankumainas, rētainas. Tur, kur uzpil pilīte ūdens un ja uzspīd saule – tā ir kā spogulis."

"Tā (saule) apdedzina ogu. Tad paliek rētiņa un plankumaina avene. Protams, tā (oga) arī nenogatavojas vairs tā," akcentē zemnieku saimniecības īpašniece Laura Lormane.

Lai ogas nepaliktu uz lauka, saimniecība samazina audzēšanas apjomus. Ogas, ko pabojā lietus, ģimene pārstrādā sulās, biezeņos un saldumos.

"Tas, protams, ir darbs, lai to sagatavotu. Visizdevīgāk, protams, ir pārdot svaigas, skaistas, saldas un lielas ogas. Bet tā ir alternatīva, lai neiet raža zudumā," rezumēja ogu audzētāja.

Kamēr daudzi zemeņu sezonu jau noslēguši, SIA "Lubeco" to vēl turpina, lasot pēdējo šķirni "Malvīne". Audzētāji gan atzina, ka liekā mitruma dēļ katra trešā oga uz lauka jau sabojājusies.

"Mēs lasām drusku pazaļākas ogas, ko pusotras dienas laikā nogatavinām paši dzesētavās. Līdz ar to mēs kaut nedaudz drusku samazinām to puvi," informēja SIA "Lubeco" valdes loceklis Dzintars Silgals.

Pērn "Lubeco" uz lauka palika puse no ražas, bet šis gads ir salīdzinoši labāks. Tas tāpēc, ka karstuma vilnis bija salīdzinoši īsāks.

Un arī šobrīd uz nākamajām dienām, kuras sola bez lietus, audzētāji skatās cerīgi, jo labāk nolasīt vismaz mazliet nekā neko.

Arī Latvijas Augļu un dārzeņu tirgotāju asociācija novērojusi, ka ražas būs labas, taču cenu kāpums vienalga neizbēgams.

"Šīs izmaksas – novākšanas, transporta izmaksas... Raža būs novākta ar lielām izmaksām, kas zemniekiem jau ir visu šo gadu, sākot no gada sākuma. Būvmateriāli, koks, degviela, elektrība, gāze... Viss summējas, un zemnieks, saliekot to visu "excel" tabulā, redzēs, ka cena ir augstāka," akcentēja asociācijas valdes priekšsēdētājs Uldis Jaunzems.

Cik ļoti celsies cenas, šobrīd grūti prognozēt, bet Jaunzems norādīja, ka no gada sākuma augļiem un dārzeņiem jau ir 12,4 procentu sadārdzinājums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu