Putins retā ārvalstu vizītē tiekas ar Irānas un Turcijas prezidentiem (3)

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien Teherānā tikās ar Irānas prezidentu Ebrahimu Raisi un Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu.

Tā bija tikai otrā Putina ārvalstu vizīte kopš Krievijas karaspēka iebrukuma Ukrainā 24.februārī. Jūnija beigās Putins apmeklēja Tadžikistānu.

Putins Teherānā tikās arī ar Irānas augstāko garīgo līderi ajatollu Ali Hameneji, kurš pauda atbalstu Krievijas agresijai Ukrainā.

"Ja jūs nebūtu uzņēmies iniciatīvu, karu būtu izraisījusi otra puse ar savu iniciatīvu," sacīja Hameneji.

Erdogans gandrīz minūti lika Putinam gaidīt uz savu ierašanos, lai gan parasti Putins ir tas, kurš uz tikšanos ierodas ar novēlošanos un liek saviem sarunu biedriem gaidīt.

Oficiālais trīs prezidentu samita rīkošanas nolūks bija apspriest situāciju Sīrijā, kur notiekošajā konfliktā Krievija un Irāna ir Sīrijas prezidenta Bašara al Asada sabiedrotās, savukārt Turcija atbalsta nemierniekus.

Turcija ir draudējusi sākt jaunu uzbrukumu Sīrijas kurdiem valsts ziemeļos, savukārt Krievija un Irāna ir pret to. Erdogana nolūks ir izveidot Sīrijā 30 kilometru drošības zonu gar Turcijas robežu.

Pēc samita izplatītajā kopīgajā paziņojumā trīs prezidenti "atkārtoti apstiprinājuši, ka turpina sadarbību, lai galīgi iznīcinātu" teroristus,.

Viņi arī "noraidījuši visus mēģinājumus izveidot jaunas realitātes [Sīrijā], kā ieganstu izmantojot cīņu pret terorismu, to vidū nelikumīgas pašpārvaldes iniciatīvas, un pauduši apņēmību stāties pretī separātistu plāniem" Sīrijā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu