Arī "Putina baikeri" pakļuvuši zem sankciju riteņiem (6)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Sankcijas pret Krievijas nacionālistisko baikeru klubu “Nakts vilki” ir Rietumvalstu nākamais solis cīņā pret Krievijas sāktā kara Ukrainā atbalstītājiem un propagandistiem. Šis baikeru klubs jau ilgus gadus ir zināms kā kara noziedznieka Vladimira Putina atbalstītāju biedrība, ziņo “Financial Times”.

Līdz šim pret “Nakts vilkiem” sankcijas noteiktas netika, taču šā kluba vārds nu parādījies jaunākajā Eiropas Savienības sankciju blokā. Sankcijas noteiktas pret klubu un tā līderiem. Viņu vidū ir arī Slovākijas pilsonis Josefs Hambaleks, kurš vada “Nakts vilku” Eiropas nodaļu.

Kopš Krievijas sāktā kara Ukrainā sākuma 24. februārī klubs, kas sevī apvieno ādas apģērbos tērptus baikerus, kuri aktīvi izmanto Krievijas karogus, patriotiskus (propagandas) saukļus un reizēm aktīvi izrāda savu piederību pareizticīgo baznīcai, ir rīkojis vairākus koncertus un demonstrācijas kara atbalstam.

Baikeri ir koncentrējušies uz motociklu parāžu rīkošanu, ceļojot pa Krievijas centrālo daļu. Lielākā daļa motociklu ir apzīmēti ar kara simbolu “Z”, tāpat tiek vākti arī ziedojumi Ukrainas okupēto teritoriju iedzīvotāju atbalstam. Kluba līderis Aleksandrs Zaldostanovs, zināms arī kā “Ķirurgs”, atklāja “Financial Times”, ka viņu nepārsteidz nokļūšana sankciju sarakstā. Viņš arī piebildis, ka sankcijas viņu tāpat neskaršot.

Iepriekš “Nakts vilki” ir centušies veikt provokatīvus braucienus uz Eiropu, it īpaši iezīmējot braucienus uz Poliju un Vāciju (simboliski atkārtojot 2. pasaules kara “uzvaras gājienu”), tomēr šāda iecere tagad būs jāaizmirst.

“Ja mēs vairs nevarēsim doties ceļojumā pie mūsu draugiem, mūsu brāļiem, viņi dosies ciemos pie mums [uz Krieviju],” teica Zaldostanovs. “Nakts vilki” iepriekš paziņojuši, ka klubam ir arī “filiāles” ārvalstīs, taču Zaltostanovs atteicās komentēt informāciju par kluba Eiropas biedriem. Viņš vien teica, ka Vācijas policija nesen veikusi kratīšanu vienā no kluba biedra mājām.

Baikeru klubam sankcijas gan nav nekas jauns. Iepriekš pret klubu sankcijas noteica ASV, kas reaģēja uz Krievijas īstenoto Krimas okupāciju 2014. gadā, tāpat arī izskanējušas ziņas, ka atsevišķi kluba biedri piedalījušies karadarbībā Maskavas atbalstīto kaujinieku rindās.

2018. gadā skandālu izraisīja Slovākijas pilsonis Hambaleks, kura vadītā “Nakts vilku” Eiropas nodaļa Slovākijas lauku rajonos izmantojusi kādu īpašumu, kur glabāti tanki un bruņutransportieri.

Turklāt Zaldostanovs ir Putina draugs – diktators kopā ar baikeru klubu 2011. gadā kopā piedalījās vienā no parādēm. Zaldostanovam pašam ir saknes Ukrainā – viņš ir dzimis Ukrainas centrālajā daļā esošajā Kirovhradas apgabala pilsētā Kropivnickā. Pēc tam viņš pārcēlies uz dzīvi Maskavā. Zaldostanovs karu Ukrainā atbalsta, jo uzsver, ka “Krievija un Ukraina patiesībā ir viena valsts, tāpēc tiek atbalstīts apvienotas un nedalāmas Krievijas princips”.

Zaldostanovs telefonsarunā ar “Financial Times” runājis paaugstinātā tonī un vainojis Rietumvalstis kara izraisīšanā Ukrainā, jo “tas noticis mākslīgas dalīšanas krievos un ukraiņos dēļ, piespiežot ukraiņus cīnīties pret krieviem”. Pēc šiem izteikumiem Zaldostanovs nolicis klausuli.

Interesanti, ka “Nakts vilku” pirmsākumi meklējami pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados, kad klubs sastāvēja no cilvēkiem, kas iestājās pret padomju režīmu. Klubs aktīvi rīkoja dažādus “padomju varai nedraudzīgus pasākumus”, piemēram, rokmūzikas koncertus.

Tomēr ar laiku “Nakts vilki” kļuva par Kremļa ideoloģisko rīku, un zināms, ka šis baikeru klubs pat saņem valsts finansējumu.

“Nakts vilkiem” ir arī sava apģērbu līnija, tāpat arī “oficiāls centrs Maskavā”, kas izvietots bijušajā metāllūžņu izgāztuvē. Šajā vietā tiek rīkoti arī koncerti.

Kad tika paziņots par jaunajām Eiropas Savienības sankcijām pret “Nakts vilkiem”, klubs atradās Krievijas okupētās Krimas pilsētā Sevastopolē, kur baikeri gatavojās kārtējam šovam.

Sankcijas ir daļa no jaunās sankciju pakotnes, ko pagājušajā nedēļā apstiprināja dalībvalstis. Šo sankciju vidū ir arī aizliegums Krievijas zelta importam. Tāpat sankcijas liedz Krievijas valsts bankai “Sberbank” veikt jebkāda veida transakcijas ar Eiropas valstīm, kā arī tiek iesaldēti visi bankas aktīvi Eiropā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu