Robots šaha mačā sagrābj un salauž septiņgadīgā pretinieka pirkstu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Kad tiks rakstīta robotu sacelšanās pirmsākumu vēsture, varbūt pirmajā nodaļā tiks aprakstīts notikums Maskavā, kad šaha mača laikā robots salauza sava septiņgadīgā pretinieka pirkstu.

Joprojām nav īsti skaidri robota neparastās uzvedības iemesli, tomēr izskatās, ka jaunais šahists izdarīja gājienu ātrāk, nekā gaidīja robots, novedot līdz negadījumam, vēsta "The Telegraph".

Negadījuma video redzams, kā robota roka ar strauju kustību sagrābj zēna pirkstu. Pēc dažām sekundēm pie šaha galda piesteidzas cilvēki, kuriem izdodas atbrīvot pirkstu no negantā pretinieka spīlēm.

VIDEO: ROBOTS SALAUŽ PRETINIEKA PIRKSTU

“Robots salauza zēna pirkstu. Tas, protams, ir slikti,” negadījumu medijiem komentēja Maskavas Šaha federācijas prezidents Sergejs Lazarevs.

Kā jau minēts, iemesli, kāpēc robots pēkšņi izdomāja sagrābt zēna pirkstu, nav skaidri. Nav zināms arī, kāda veida robots tas ir un kā tas ir programmēts. Izskatās, ka tas ir vienkārši ieprogrammēts sagrābt šaha figūriņas. Visticamāk, tas nenojauta, ka figūriņas vietā patrāpījies zēna pirksts.

Labās ziņas ir tādas, ka jaunajam šahistam negadījums nav nesis būtisku traumu, proti, nākamajā dienā zēns ar nu jau ieģipsētu pirkstu turpināja un pabeidza turnīru.

Iespējams, ka zēna pirksts negadījuma brīdī atradās tur, kur tam nevajadzēja būt. Maz ticams, ka robotu kaut kas sadusmoja, tāpēc viņš nolēma atriebties zēna pirkstam. Skaidrs ir viens – tas vairs nedrīkst atkārtoties.

“Robotu mēs noīrējām. Tas bijis izstādīts daudzās vietās ilgu laiku. Kopā ar speciālistiem. Robota operatoriem, kā rādās, būs jāpadomā, kā stiprināt drošību, lai šāda situācija vairs neatkārtotos,” teica Lazarovs.

Mākslīgajam intelektam un robotiem kļūstot aizvien sarežģītākiem un attīstītākiem, ir rūpīgāk jāpiedomā pie tā, kā novērst robotu neapzinātu (cerams) kaitējumu cilvēkam. Neviens negrib attapties kāda vēl lielāka robota spīlēs. Citā gadījumā robotam pa tvērienam var gadīties kaut kas brangāks par cilvēka pirkstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu