"McDonald's" noliedz, ka darbiniekam Latvijā piemērots sods par krievu valodas nepārzināšanu (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SCANPIX

Sociālajos tīklos izplatījies kāds video, kurā tiek apgalvots, ka ātrās ēdināšanas giganta "McDonald's" darbinieks Latvijā atvainojies klientam par krievu valodas nepārzināšanu, bet uzņēmuma vadība par valodas nezināšanu esot sodījusi savu darbinieku. Uzņēmums tikmēr norāda - informācija, ka darbiniekam ir piemērots sods par nesazināšanos ar viesiem citā valodā, ir pilnībā nepatiesa.

Video arī sacēlis pamatīgu vētru sociālajos tīklos, raisot atkal diskusiju par to, vai darbiniekiem obligāti jārunā svešvalodās.

"Visiem “McDonald’s” restorānu darbiniekiem Latvijā ir brīvi jāpārzina latviešu valoda," piektdien, reaģējot uz video, sociālajos tīklos pauda uzņēmuma pārstāvji. "Tas ir noteikts Latvijas likumdošanā un ir saskaņā ar iekšējo darba politiku, ko noteicis SIA “Premier Restaurants Latvia”, kas pārvalda “McDonald’s” darbību Latvijā."

"Informācija, ka mūsu darbiniekam ir piemērots sods par nesazināšanos ar viesiem citā valodā, ir pilnībā nepatiesa," tā “McDonald’s” pārstāvji.

Uzņēmums gan nav precizējis to, vai video paustā informācija, ka darbinieki apmeklētājam devuši kuponus un atvainojušies par valodas prasmēm, ir patiesa.

Jau ziņots, ka Valsts darba inspekcija (VDI) beidzamajā laikā ir saņēmusi vairākas sūdzības par iespējamu nepamatotu svešvalodas prasīšanu darba sludinājumos, kā arī par atteikumiem pieņemt darbā darbiniekus, tai skaitā jauniešus, kuri nepārvalda atsevišķas svešvalodas. Tāpēc VDI atgādina, ka Darba likumā noteikts, ka darba sludinājumā aizliegts norādīt konkrētas svešvalodas prasmi, izņemot, ja tā pamatoti nepieciešama darba pienākumu veikšanai.

Arī Valsts prezidents Egils Levits šī gada jūnijā pauda, ka Darba likumā jāveic izmaiņas, lai nepieļautu latviešu diskrimināciju darba tirgū. Valsts pirmā amatpersona uzsvēra, ka mums ir sava valsts valoda, kurai jābūt pietiekošai visās dzīves un darba situācijās. Prezidenta ieskatā, darba devējiem ir jāsaprot, ka Latvija ir nacionāla Eiropas valsts ar kopēju valsts valodu.

"Tikai izņēmuma kārtā ir pieļaujams prasīt svešvalodas zināšanas tādās darbavietās, kur tas objektīvi ir nepieciešams, piemēram, ja pamatā ir jāstrādā ar ārzemju tūristiem vai attiecīgām ārzemēm. Tas ir skaidri jānoregulē Darba likumā. To vajadzētu izdarīt vēl šai Saeimai," sacīja Levits.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu