Arita Kukuvasa: esam atklājušas trauslo robežu starp kailu banalitāti un smalku erotiku

Foto: publicitātes
CopyLinkedIn Draugiem X

Pavisam drīz Dailes teātra Mazajā zālē notiks jutekliskas dejas izrādes “Royella” pirmizrāde. Kaislīgus, sirdi plosošus un pārdomas raisošus priekšnesumus izdejos studijas “Royal dance studio” dejotājas, kuras jau zināmas ar savu iepriekšējo dejas izrādi “Samaitātā”, kas tapa pēc Katrīnas Račko dižpārdokļa motīviem. Kamēr dejotājas gatavojas izrādei, noķērām uz mazu sarunu idejas autori, dejotāju – horeogrāfi Aritu Kukuvasu!

Arita, pastāsti, kā tā ir sanācis, ka savu dzīvi esi saistījusi ar deju. Kāpēc tavs lauciņš ir horeogrāfija un deja, nevis biznesa kostīms un miljonu pelnīšana?

Esmu dzimusi un augusi mūziķu ģimenē (Aritas vecāki ir grupas "Menuets" solists Adrians Kukuvass un dziedātāja Antra Ozola, kura strādā Bulduru mākslinieku namā kultūras nozarē un muzicē kopā ar aktieri Jāni Paukštello un dziedātāju Inetu Rudzīti, - red.). Skatuve un viss, kas ar to saistīts, man ir jau ielikts šūpulī un vienmēr šķitis saistošs. Arī citus darbus esmu mēģinājusi būvēt “ap skatuvi”. Kādu laiku darbojos arī pasākumu organizēšanā, taču vienmēr atgriežos pie savas sirdslietas - dejas. Laikam jau man vissvarīgākais ir darīt darbu, kas nešķiet kā darbs - tad es gūstu vislielāko gandarījumu un patiesu laimes sajūtu. Un tā man ir ļoti svarīga.

Uzaugt mūziķu ģimenē, bet izlemt par labu dejai. Vai vecāki negaidīja no tevis mūzikas turpinājumu?

Kā jau minēju – esmu augusi starp mūziķiem un, jā, jāatzīst, ka vecāki loloja lielas cerības no manis izaudzināt nākamo šīs profesijas pārstāvi.

Bet es pēc dabas esmu diezgan spītīga un, ja man liek darīt kaut ko, ko man ļoti negribas, tad pretiniekam izredžu ir maz (smejas).

Ātri vien liku vecākiem saprast, ka man daudz saistošāka ir horeogrāfija un dejošana. Tā arī sešu gadu vecumā nonācu deju zālē, no kuras joprojām neesmu izgājusi.

Foto: Publicitātes foto

Ko tev nozīmē dejot?

Deja ir mans instruments, kā paust emocijas, tās sajūtot katrā ķermeņa šūniņā. Manā gadījumā vizuālā uztvere ir spēcīgāka par citām, tāpēc liekas, ka

ar ķermeņa valodu cilvēks spēj nodot daudz vairāk informācijas, nekā izsakoties ar vārdiem.

Kāds ir tavs iemīļotākais dejošanas stils? Ar kādu strādā jūsu grupa?

Mūsdienās deju stili ir sajaukušies tik ļoti, ka ir grūti nodalīt robežas, bet tas, manuprāt, ir ļoti pozitīvi. Es varu sniegt saviem dejotājiem un skatītājiem visu savu gūto pieredzi, lieki nedomājot par to, kādā stilā ir pirmais solis, bet kādā nākamais. Galvenais jau ir sajūtās un vēstījumā.

Taču Royal dance studio ir mūsdienu moderno deju studija. Dejojam sievišķīgas un jutekliskas dejas augstpapēžu kurpēs, ir kaut kas no jazz funk, latino, laikmetīgās dejas un arī street dance. Kopumā vienmēr uz šo jautājumu atbildam – sievišķīgi un moderni.

Foto: Publicitātes foto

Tava deju studija pastāv jau 11 gadus - ko šajā laikā esat sasnieguši, kur pabijuši, kāda ir jūsu komandas pagātne?

11 gados esam bijušas neskaitāmos dažādu mērogu pasākumos kā Latvijā, tā arī Lietuvā un Igaunijā. Uzstājamies ar saviem šoviem kā mākslinieki korporatīvajos pasākumos, uzņēmumu ballēs, dažādos koncertos un jau kopš 2017. gada kopā ar RTU karsēju komandu atbalstām Latvijas sportistus nozīmīgos pasākumos. Tāpat arī pirms diviem gadiem uzvedām savu pirmo lielo izrādi, kas bija pēc Karīnas Račko romāna motīviem un saucās “Samaitātā”.

Kā radās ideja par savu lielo dejas izrādi "Samaitātā"? Tiešām pēc grāmatas izlasīšanas?

“Samaitātā” dejas izrādes formātā radās uzreiz pēc tam, kad aizvēru grāmatu. Sadarbība ar Karīnu bija brīnišķīga. Mums ar visu pandēmiju izdevās nodejot trīs izrādes, kuru skatītāji bija lielā sajūsmā.

Šāda kutelīga tēma vēl nebija kustināta mūsu Latvijas deju pasaulē, tāpēc bija interesanta visiem.

Grāmata ir kā scenārijs, pēc kura vadīties, kas atvieglo un sarežģī uzdevumu vienlaicīgi, tāpēc nākamo izrādi nolēmu radīt pati no apaļas nulles. Tagad jau varu pateikt, ka šādā formātā ir vēl sarežģītāk, jo tev pieder pilnīgi visas pasaules iespējas. Tagad tik domā, ko un kā izmantot.

Man kā horeogrāfei šie ir svētki. Ir jauki veidot mazos šovus pasākumiem, bet daudz izaicinošāk ir veidot kaut ko lielā formātā un bez klientu uzstādītiem “rāmjiem”.

Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto

Kā dzima jaunais projekts - "Royella"? Ko nozīmē šis nosaukums?

Manā pamatsastāva šova grupā dejo 14 burvīgas dejotājas. Tik līdzīgas, bet tomēr tik atšķirīgas. Skatījos uz viņām un domāju, ka jāveido izrāde par mums. Tā arī radās nosaukums ROYELLA, kur “ROY” ir atvasinājums no “royal” jeb “karalisks” un “ELLA” no spāņu valodas ir “viņa”.

Kopā sanāk – Karaliskā Viņa!

Paver mums priekškaru - pastāsti, kāds būs uzvedums....

Izvēlējos šīs dažādās mūsu raksturu iezīmes skatīt no četru elementu jeb stihiju perspektīvas. Lasīju grāmatas, pētīju dažādu informāciju internetā par to, taču kopumā visu sajūtu līmenī jau zināju. Uguns, Ūdens, Zeme un Gaiss. Domāju, ka katrs skatītājs atpazīs uz skatuves sevi vai sev tuvu cilvēku. Ir tik interesanti, kā mēs katrs reaģējam uz dažādiem dzīves pavērsieniem.

Kāpēc viens ir tik mierīgs, kamēr cits blakus sper uguņus pa gaisu? Kādēļ viens lietām pieiet tik racionāli, bet otrs lidinās domu mākoņos? Stihiju lietai var ticēt, var neticēt, bet kaut kādas likumsakarības tajā visā ir!

Šo visu varēs baudīt Dailes teātra Mazajā zālē 12., 13. augustā.

Foto: Publicitātes foto

Nenoliedzami uzvedumā būs arī daudz erotikas - saki, lūdzu, vai tas ir viegli vai nemaz tik viegli - iekārdināt ar kustību?

Pēc pirmās izrādes (“Samaitātā”) no manis kā no horeogrāfa un no manām skaistajām dejotājām skatītāji noteikti gaida kādu erotiskāku priekšnesumu arī šajā izrādē. Varu pačukstēt, ka tāds noteikti būs. Gribas domāt, ka

esam atklājušas smalko robežu, lai šādi numuri nebūtu banāli, bet tieši pretēji – eleganti un iekārdinoši.

Kāpēc sievietei ir noteikti jādejo?

Jādejo ir visiem! Bet sievietēm šī kustības forma atraisa jutekliskumu un sievišķību. Dejošana noteikti ir arī veids, kā sevi uzturēt ne tikai labā emocionālajā, bet arī fiziskajā formā. Dejošana aizrauj tā, ka pat nepamani, ka esi nosportojusies slapja. Manā gadījumā ir fantastiski, ka tas notiek, neskaitot kilometrus, pietupienus vai preses vingrinājumus. Dejojam!

12., 13. augustā Dailes teātra Mazajā zālē notiks dejas izrāde ROYELLA.

“Royal dance studio” ir mūsdienu moderno deju studija, kas 11 pastāvēšanas gadu laikā sevi pierādījusi kā vienu no populārākajām deju studijām Rīgā, kas piedāvā mūsdienu moderno deju apmācības un deju priekšnesumu/šovu veidošanu.

ROYELLA radošā komanda

Horeogrāfija - Arita Kukuvasa un dejotāji

Režijas konsultants - Mārtiņš Kagainis

Dejo: Agnese Rudusāne, Anna Araide, Anna Kodinceva, Annija Bergmane, Darja Rubcova, Elīza Uškāne, Frederika Bērziņa, Laura Cvetkova, Lelde Kozilāne, Linda Anete Stebule, Linda Vanaga, Marta Līga Rika, Santa Vitenberga, Sintija Zalumska, Ervīns Mūrnieks Biļetes.

Foto: Publicitātes foto
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu