Viens no okeāna dzīļu neparastākajiem radījumiem – oranžs spageti murskulis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Jaunā video mūsu acīm pirmo reizi atklājies pagalam dīvains okeāna dzīļu iemītnieks – ar oranžiem spageti līdzīgiem taustekļiem klāts tārps.

Visai amizantā paskata radījums patiesībā ir daudzsartārps (polychaete), kas pieder pie tā saucamo spageti tārpu grupas.

Pētnieki šī tārpa video uzņēma 2012. gadā pie Meksikas krastiem, izmantojot attāli vadāmu zemūdeni. Video tika publicēts šā gada 1. jūlijā, godinot pasaules daudzsartārpu dienu.

Šī spageti tārpu suga gan vēl nav oficiāli nosaukta. Ir zināms, ka tam nav acu vai žaunu. Savus krāsainos taustekļus tārps izmanto, lai saķertu sīkas organiskas daļiņas, zināmas kā jūras sniegs, kas ir tārpa uztura pamatā.

Lielākā daļa jūras tārpu mīt alās jeb tuneļos okeāna gultnē, savus makaroniem līdzīgos taustekļus izbāžot ārā, tikai lai saķertu barību. Tomēr šis tārps savu dzīvi ved atklātā vietā, peldot un ložņājot pa okeāna gultni.

Pagaidām nav īsti skaidrs, cik lielā dziļumā šie tārpi var uzturēties. Tiesa, lielākā daļa no tiem ir novēroti dziļāk par 2000 metriem. Šie dzīvnieki uzskatāmi parāda to, cik neizpētītas ir okeānu dzīles. Nav arī skaidri zināms, kādu lomu šie dzīvnieki spēlē ekosistēmā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu