Feminisms, "nocopēt vīru", pret rasismu jeb ko mums stāsta slavenais "kaķu kostīms" (1)

Foto: AP/Reuters/ScanPix
Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X

"Kaķa kostīms" - sauksim to tā - kā seksualitātes simbols radies jau sen. Iespējams, dažiem tas mūsdienās asociējas ar pieaugušo erotisko lomu spēles apģērbu, bet patiesībā tas sevī glabā daudz dziļāku simbolismu un eleganci...

Bonda meitenes tērps

Šķiet, ka kaķa kostīms un elegance nevar būt sinonīmi? Lūk, pierādījums pretējam! Tieši Klodina Ožē (Claudine Auger), kura Džeimsa Bonda filmā "Thunderball" (1965.g.) kopā ar Šonu Koneriju tēloja liktenīgo Bonda meiteni Domino, savu izsmalcināto seksualitāti uzsver ar mežģīņotu kaķa kostīmu. Kostīms izceļ aktrises augumu un it kā atklāj to kailu, tomēr mežģīnes piesedz visu, kas jāpiesedz, lai skatītājs neredzētu ko lieku.

Sieviete - noslēpums un arī drauds. Gluži kā viņas Bonda meitenes loma. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Glitzy Ryder (@glitzyryder) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pedro Espinosa (@hablame_de_peliculas) on

Džeina Fonda un brīvību sludinošais kaķu kostīms

60. gados, kad sieviešu tiesību un vienlīdzības kustība atkal pacēla galvu, kaķa kostīms atkal bija modes kliedziens. Tolaik iznākošā Rodžera Vadima kosmosa grāvējfilma "Barberella" (1968.g.) un aktrise Džeina Fonda ideju par brīvu sievieti iznesa godam! Džeina, kura filmā tēlo galaktikas ceļotāju, valkāja kaķa kostīmu dažādās variācijās. 

Šis kostīms piestāvēja gan kosmiskajai videi, gan pašai idejai - es esmu sieviete, to neslēpju un ar to lepojos!

Foto: Kadrs no filmas "Barbarella"

Klubs "Studio 54" - kaķa kostīma erotika un aprēķins

Leģendārā 54. studija jeb “Studio fifty four” ir pagājušā gadsimta populārākais naktsklubs ASV, kas tagad pārvērties Brodvejas teātrī. Savā laikā – 20. gadsimta 70. gados -  tā bija karstākā ballīšu vieta slavenībām. Tur apgrozījās pats elites krējums, kas bija ģērbies pēc jaunākajām modes tendencēm. Kaķa kostīmi tur bija sastopami bieži. Nu tas bija kārdinājuma kostīms, ar ko nocopēt sev labu vīru. Šoreiz stāsts par kostīmu kā sievietes seksualitātes izcelšanu, redzot tās augumu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TEMPT COSMETICS|Lipstick (@temptcosmetics) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by VIVÁ (@cbbwtgirl) on

Kaķu kostīma vēsture

Skaidrs, ka šī apģērba pirmsākums, par ko vēsta arī nosaukums, saistāms ar kaķa - sievietes komiksa varoņa tēlu, ko sešdesmitajos gados sāka pārņemt kino pasaule. Tika radīts perfekts tēls, lai nopelnītu, - skaista, gudra, lokana, izvēlīga, noslēpumaina un seksīga sieviete. Kaķu sieviete. 

Pati pirmā kaķu sieviete uz kino ekrāniem parādījās 1966./67. gadā, un to tēloja Džūlija Ņūmara. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GroovyHistory (@groovyhistorypics) on

Lī Merivezera kaķu sievieti turpināja tēlot tolaik jau populārajā TV šovā "Betmens". 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Star (@the_star_walker_06.13) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Comic Book Ads (@comicbook_ads) on

Kaķu sievietes loma tika arī tumšādainai aktrisei - Ērthai Kitai, kura kaķu sievieti tēloja pēdējā TV šova "Betmens" sezonā 1968. gadā. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Graeme Wood (@woodg31) on

Tomēr vienmēr, kad runāsim par kaķu sievieti, mums prātā nāks Mišela Feifere melnajā lateksa kostīmā, vai ne? Bet izrādās, šis ikoniskais tērps filmā "Betmens atgriežas" aktrisei bija gatavās mocības. Lai šo tērpu uzvilktu, talkā esot nācis vakuuma aparāts. Aktrisi gluži kā gaļas gabalu iesūca iekšā tērpā, un to cieši aiztaisīja. 

"Tas bija visnepatīkamākais kostīms, kurā jebkad esmu bijusi. Mani vajadzēja appūderēt, palīdzēt ielīst kostīmā un pēc tam ar vakuumu to padarīt cieši apspīlētu. Sejas maska neelpoja un ļoti sabojāja manu sejas ādu," par kostīmu intervijā stāstīja aktrise. 

Foto: kadrs no filmas "Betmens atgriežas"

Kostīms kā vara, spēks. Pret rasismu.

Popdīva Bejonsē nesen prezentētajā videoklipā "Already" dzied pat vairākos kaķa kostīmos. Šajā gadījumā kostīms simbolizē visu rasu vienlīdzību un tā raksti - pusmēness un dzīvnieka ādas prints - tuvību dabai. 

Foto: ekrānšāviņš no video "Already"
Foto: Kadrs no video klipa "Black is King"

Protams, kaķa kostīmā slavenības nereti parādās uz skatuves, sarkanā paklāja, arī dodoties privāti uz kādu saviesīgu pasākumu.  

Šis kostīms vienmēr paliks kā sievietes augumu visspilgtāk izceļošais apģērbs, kuru uzvilkt ir jābūt ne tikai drosmei, bet arī filozofiskai domai. Cerams, tās mums nedaudz izdevās ieskicēt.

Ņau!

Foto: SIPA/Scanpix
Foto: AFP / Scanpix
Foto: AFP / Scanpix

Raksts no TVNET arhīva. Oriģināls publicēts 08.08.2000.g. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu