Vēlēšanās piedalīsies trīs VDK kartotēkā minēti cilvēki. Divi atzinuši sadarbību ar čeku (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ggastroenterologs, profesors Anatolijs Danilāns.
Ggastroenterologs, profesors Anatolijs Danilāns. Foto: Paula Čurkste/LETA

Uz 14.Saeimu kandidē trīs bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) kartotēkā minētie iespējamie ārštata aģenti - aktieris Andris Bērziņš (Latvija pirmajā vietā), mediķis Anatolijs Danilāns ("Attīstībai/Par!") un Uldis Godainis ("Apvienība Latvijai"), liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) publicētā informācija.

Likums neliedz bijušās VDK ārštata aģentiem kandidēt vēlēšanās.

Bērziņš un Danilāns paši arī ziņās par sevi kā kandidātiem ir norādījuši,

ka viņiem ir bijusi sadarbība ar Latvijas PSR drošības dienestu.

Savukārt Godainis paudis nostāju, ka viņam šādas sadarbības neesot bijis.

Kandidātu mājaslapā pie minētajām trim personām norādīts, ka Totalitārisma seku dokumentēšanas centram (TSDC) ir ziņas, kas liecina, ka šie kandidāti varētu būt bijuši Latvijas PSR Valsts drošības komitejas aģenti.

Kā aģentūru LETA informēja CVK pārstāve Laura Krastiņa, atbilstoši TSDC sniegtajai informācijai par vēl četriem citiem VDK kartotēkā atrodamajiem kandidātiem ir tiesas spriedumi, ka viņu sadarbība ar VDK nav konstatēta, tāpēc CVK viņu vārdus neatklās.

Kā ziņots, nevienam no septiņiem deputāta kandidātiem, kuru vārdi atrodami VDK kartotēkās, nebūs liegts startēt vēlēšanās, jo viņi nav bijuši VDK štata darbinieki, aģentūra LETA noskaidroja Satversmes aizsardzības birojā (SAB).

SAB TSDC konstatējis, ka septiņu 14.Saeimas deputātu kandidātu vārdi atrodas VDK kartotēkās. Šīs personas minētas kā VDK aģenti, tāpēc viņiem nav liegts startēt vēlēšanās. Turklāt no šiem septiņiem cilvēkiem četriem kandidātiem tiesa nav konstatējusi sadarbību ar VDK.

Ja šīs personas būtu VDK štata darbinieki, tad tām būtu liegts piedalīties vēlēšanās. Saeimas vēlēšanu likums nosaka, ka Saeimas vēlēšanām nevar pieteikt par kandidātiem un Saeimā nevar ievēlēt personas, kuras ir ārvalstu valsts drošības dienestu, izlūkdienestu vai pretizlūkošanas dienestu štata darbinieki, vai personas, kuras ir bijušas PSRS, Latvijas PSR valsts drošības dienesta, izlūkdienesta vai pretizlūkošanas dienesta štata darbinieki.

Vienlaikus likumā nav liegts kandidēt personām, kas varētu būt sadarbojušies ar PSRS, Latvijas PSR vai ārvalstu valsts drošības dienestiem, izlūkdienestiem vai pretizlūkošanas dienestiem kā šo dienestu ārštata darbinieki, aģenti, rezidenti vai konspiratīvā dzīvokļa turētāji, ja viņi nav bijuši šo dienestu štata darbinieki.

14.Saeimas vēlēšanas paredzētas oktobra pirmajā dienā, sestdienā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu