Brīvdabas muzejā notiks Mūsdienu amatniecības tirgus

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā 3. un 4. septembrī no plkst. 9.00 līdz 17.00 norisināsies "Mūsdienu amatniecības tirgus 2022". Arī šogad tirgus apmeklētājiem būs iespēja iepazīt jaunākās tendences Latvijas amatniecībā un iegādāties skaistus, noderīgus, no dabīgiem materiāliem veidotus sadzīves priekšmetus, rotas un apģērbu, kā arī mājražotāju pārtikas produktus. Būs arī īpašas radošās darbnīcas bērniem.

Uz tirgu ir pieteikušies vairāk nekā 350 amatnieki un pārtikas mājražotāji, tas būs otrs lielākais tirgus pēc Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja Gadatirgus, kas tradicionāli notiek jūnija sākumā.

Mūsdienu amatniecības tirgus arī veidojas par stabilu Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja tradīciju, kurā ir iespēja redzēt amatnieku talantu un izcilo radošumu, kas uz tradicionālās amatniecības zināšanu un prasmju bāzes atrod un rada mūsdienīgus risinājumus. Tirgū aicināti piedalīties Latvijas amatnieki, kuri strādā ar visdažādākajām metodēm un materiāliem, savos darinājumos apvienojot amata prasmes, tehnoloģiju attīstības un mūsdienu dizaina elementus. Amatniecības darinājumiem jābūt kvalitatīviem un amatnieku pašu rokām darinātiem. Tiem jāapvieno skaistais ar derīgo: mākslinieciska patstāvība un amatnieciska varēšana. Tirgū pārstāvētajiem darinājumiem reizē jābūt gan spogulim mūsdienu sabiedrības pieprasījumam pēc unikāliem produktiem, gan jāveido apmeklētāju individuālā gaume un jāpiedāvā alternatīvas vienveidīgām masveida ražošanas izpausmēm. Šogad tirgū piedalās amatnieki arī no Lietuvas, bet nākotnē ir plānots piesaistīt vairāk ārzemju amatniekus, lai šis mūsdienu amatniecības piedāvājums būtu plašāks un daudzveidīgāks.

Pārtikas izstrādājumu un ēdināšanas jomas piedāvājumam Mūsdienu amatniecības tirgū jāietver mūsdienīgas un radošas variācijas par Latvijas tradicionālās virtuves tēmām, piedāvājot Latvijā audzētus augļus, ogas, dārzeņus un parādot mūsdienīgas iespējas tos daudzveidīgi, garšīgi un veselīgi pārstrādāt, pagatavot, pasniegt vai saglabāt ziemai.

Paralēli tirgus norisei muzeja Lībiešu sētā valdīs pasaku noskaņa, tajā norisināsies radošas darbnīcas bērniem un plkst. 11.00 - 15.00 ik stundu būs iespēja noklausīties kādu pasaku.

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs ir viens no senākajiem un plašākajiem brīvdabas muzejiem Eiropā. Tā platība ir 87 hektāri un tajā izvietotas 114 senceltnes no visiem Latvijas novadiem. Muzejā notiek krājumu komplektēšanas un glabāšanas, izglītojošais, pētnieciskais un restaurācijas darbs. 2024.gadā muzejs svinēs savu simtgadi. Muzejam ir arī divas lauku ekspozīcijas to dabiskajā atrašanās vietā - muzejs "Vēveri" Vecpiebalgas pagastā un zvejnieku sēta "Vītolnieki" jūras krastā Rucavas pagastā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu