Dators produktīvam darbam birojā un mājās – Huawei MateBook D16

Jānis Vēvers
, Tehnoloģiju apskatnieks, žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Ja nu pāris pēdējie gadi ir pamainījuši kaut ko mūsu skatījumā uz datoriem, tad tas noteikti ir saistīts ar ierīces spēju parādīt mūs citiem un rādīt citus mums. Citiem vārdiem sakot, stundām ilgi veroties uz kustīgām cilvēku galvām, biežāk nekā jebkad aizdomājāmies par to, cik liela nozīme ir labai tīmekļkamerai, ekrānam un stabilam interneta pieslēgumam. Kurš gan nepamanījās iekulties neveiklā situācijā, kad tiešsaistē "sastinga" ar ne īpaši glītu grimasi? Un kuram gan patika skatīties uz miglainām kolēģu sejām vājo tīmekļkameru dēļ.

Tehnoloģiju uzņēmumi par visām augstāk uzskaitītajām «sāpēm» ļoti labi zina un atbilstoši rīkojas. Tādēļ šovasar pie patērētājiem nonākušajā Huawei klēpjdatorā MateBook D16 atrisināta lielākā daļa jaunāko laiku problēmu.

Kompakts, bet ar lielu ekrānu

Viss sākas ar izmēru. Huawei šim klēpjdatoram izvēlējies nestandarta gabarītu 16 collu ekrānu ar 16:10 malu attiecību. Tas nozīmē, ka ekrāns ir mazliet «pastiepts uz augšu» jeb vertikālā virzienā. Līdz ar to displejā satilpināti papildu attēlu veidojošie pikseļi. Proti, šādā formātā Full HD izšķirtspējas standartā ir nevis ierastie 1920 x 1080 punkti, bet gan 1920 x 1200. Pats LCD tehnoloģijas displejs ir kvalitatīvs, taču ne tik iespaidīgs kā OLED ekrāni. Šis spēj saģenerēt aptuveni 300 nitu spilgtumu. Taču

kontrasti ir labi un arī zem tiešiem saules stariem ar to var darboties tīri labi, ja tiek iestatīts maksimālais spilgtuma līmenis. Par krāsām būtu grēks sūdzēties. MateBook D16 spēj attēlot visu sRGB krāsu paleti.

Foto: Publicitātes foto

Pagarināts ekrāns gan nenozīmē, ka MateBook D16 būtu neadekvāts milzenis. Patiesībā tas ir pat mazāks nekā dažus gadus veci 15,6 collu datori. Kompaktums, protams, panākts ar pragmatisku vietas izmantošanu. Plašo ekrānu ieskauj tikai dažus milimetrus platas apmales un arī neizmantojamā melnā svītra displeja malās ir pavisam niecīga. Tādējādi

inženieri panākuši, ka 90% no visa vāka laukuma ir ekrāna izmantojamā daļa, turklāt vēl šaurajā līnijā atrasta vieta labākai tīmekļkamerai nekā vairumam citu datoru.

Teicams video zvaniem

Kamera filmē 1080 rindu izšķirtspējā un rezultāts ir acīmredzams. Tieši tāpat kā senam HD standarta televizoram noliekot blakus jaunāku ar Full HD izšķirtspēju. Attēls ir gaišāks, detalizētāks un strauju kustību brīžos mazāk miglojas.

Pie tam mākslīgā intelekta risinājums liek kamerai šķietami staigāt līdzi lietotājam. Tas pamaina filmēšanas slīpumu, lai saimnieks atrastos kadra centrā, kā arī piedāvā aktivizēt virtuālo fonu, lai aiz muguras notiekošais citu sapulces dalībnieku acīm paliktu apslēpts.

Piestrādāts arī pie skaņas risinājuma. Četru mikrofonu sistēma uztver 360 grādu skaņu pat piecu metru attālumā un noslāpē traucējošos trokšņus.

Ja piedalāties sapulcē un fonā sarunājas kolēģi vai kādam iezvanās telefons, apspriedes dalībniekus šīs skaņas netraucēs.

Foto: Publicitātes foto

Otrā virzienā skaņa gan varēja būt mazliet spēcīgāka. Tā izplūst caur divām uz leju vērstām atverēm, kas atrodas stūros zem plaukstu atbalsta vietām, tādēļ neveidojas apjomīgs skanējums. Iespējams, pavēršot skaļruņus pret lietotāju, izdotos iegūt labāku rezultātu.

Dizains minimālisma garā

Kopumā 1,7 kilogramus smagais un 1,84 centimetrus plānais MateBook D16 ieturēts minimālisma garā. Tā metāla korpuss nav izdaiļots ar uzkrītošiem dizaina akcentiem, ja tādiem nepieskaita spīdīgus burtus ar zīmola nosaukumu uz vāka.

Zem tā ir vien pilnizmēra tastatūra ar pilnu fizisko ciparnīcu labajā pusē. Tas patiks visiem ar cipariem strādājošajiem. Apgaismojamās plastmasas pogas ir gana lielas, ar pietiekamām atstarpēm. Tās viegli padodas pieskārienam, uzreiz noreaģē uz komandu, jo mērojamais ceļš signāla nodošanai ir vien pusotrs milimetrs, un arī strādā patīkami klusi. Var droši darboties arī vēlākās vakara stundās vai agrā rītā, neriskējot pamodināt mājiniekus.

Zinot, ka intensīviem rakstītājiem taustiņi mēdz ātri pazaudēt uzkrāsotos burtus, Huawei pogas krāsojis vairākos slāņos. Pat ja virsējais noberžas, simbols vēl ir labi redzams.

Zem tastatūras ir plašs skārienpaliktnis, kuru arī var uzslavēt par kluso darbošanos. Ja vien neesat skaļu klakšķu cienītājs un nevēlaties visam birojam demonstratīvi rādīt, cik azartiski strādājat, tad šis klēpjdators būs pa prātam.

Vienīgais ārpus tastatūras izvirzītais elements ir ieslēgšanas poga ar integrētu pirkstu nospiedumu lasītāju. Dizaineri nav pat izpildījušies ar līnijām, padziļinājumiem, izcēlumiem vai neparastu apdares formu. Viss ir klasiski, pat askētiski.

Iespaidīga jauda darbam un izklaidei

Veiktspējas ziņā dators ir diezgan labi sagatavots biroja darbu veikšanai. TVNET rīcībā pabijušais modelis ir aprīkots ar 12. paaudzes Intel Core i5 procesoru un 16 GB operatīvo atmiņu un 512 GB datu krātuvi. Ja uztveram šo kā darba un mācību datoru, tad šāda kombinācija ir visnotaļ saprātīga. Datorspēļu cienītājiem gan labāk uzreiz raudzīties specializēto ierīču virzienā, jo Intel Iris Xe integrētā grafiskā karte noteikti nav paredzēta dinamiskām virtuālajām izklaidēm.

Foto: Publicitātes foto

Lai arī MateBook D16 plānajā korpusā ir tikai 6 pieslēgvietas ar tām pilnībā pietiek visu nepieciešamo aksesuāru pievienošanai. Labajā malā mājo divas lielās USB-A ligzdas – 2.0 un 3.2 Gen 1, bet kreisajā ir 3,5 mm austiņu pieslēgvieta, HDMI 2.0 un divas USB-C, kas izmantojamas arī uzlādei. Līdz ar to

komplektā iekļauts arī kompakta izmēra lādētājs, ko ļoti novērtēs mobila dzīvesveida piekritēji. Īpaši tad, ja kopā ar datoru jādodas ceļā ar lidmašīnu, līdzi ņemot vien rokas bagāžu.

Jāuzsver, ka komplektā iekļautais lādētājs nodrošina 65W uzlādes jaudu, tādēļ 60 Wh baterija tiek pilnībā piepildīta aptuveni stundas laikā.

Tiesa, lielais ekrāns un jaudīgais procesors diezgan jūtami plucina šos krājumus. Mūsu izmēģinājos normālā lietošanas ritmā baterija iztukšojās vidēji 7-8 stundu laikā.

Vairāki iepriekš izmēģinātie Huawei klēpjdatori bez grūtībām tika pāri 10 stundu atzīmei. Tas nozīmē vien to, ka MateBook D16 lietotājiem ātrās uzlādes risinājumu nāksies izmantot vismaz pāris reižu dienā.

Uzlabots WiFi savienojums

Vēl divas ievērības cienīgas lietas ir inovatīvā metalīna antena un Super Device risinājums. Korpusā iestrādātā antena parūpējas par stabilu interneta pieslēgumu gadījumos, kad signāls tiek traucēts. Iemesli var būt gan pārāk liels attālums līdz rūterim, traucējošas sienas vai pārāk daudz konkurējošas ierīces.

Ražotājs apgalvo, ka vāja signāla apstākļos metalīna antena paaugstina datu lejupielādes ātrumu pat par 55%.

Foto: Publicitātes foto

Savukārt Super Device ir mēģinājums visas lietotāja rīcībā esošās Huawei ierīces savienot vienā superierīcē. Ja vien lietojat šī paša zīmola viedtelefonu vai planšeti, informācijas apmaiņa starp iekārtām ir ārkārtīgi parocīga, kā failu aizvilkšana no vienas mapes uz citu. Ja nevarat atcerēties, kurā ierīcē ir vajadzīgais dokuments, bilde vai video, atliek vien ierakstīt nosaukumu meklētājā un dators parādīs, kur tas atrodas.

Ņemot vērā Huawei MateBook D16 cenu, tas ir saprātīga izvēle gan strādājošajiem, gan studentiem, gan vecāko klašu skolēniem. Labi aprīkotu, kompaktu klēpjdatoru ar metāla korpusu par 799 eiro mūsdienās jau nākas krietni pameklēt. Turklāt, pērkot datoru līdz 11.septembrim, dāvanā līdzi nāk Huawei Mateview SE monitors.

Raksts tapis sadarbībā ar Huawei Latvija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu