Ar likumu plāno stiprināt latviešu valodas lietošanu darba vidē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas valsts karogs.
Latvijas valsts karogs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Tieslietu ministrija šobrīd strādā pie Latviešu valodas kā vienīgās valsts valodas statusa nodrošināšanas likuma, TVNET uzzināja Tieslietu ministrijā. 

Kā TVNET pastāstīja Evija Rimšāne, Tieslietu ministrijas Komunikācijas departamenta Sabiedrisko attiecību speciāliste, likuma mērķis ir nostiprināt valsts valodas lietošanu publiskajā vidē, darba attiecībās un darba vidē.

"Tas ir mūsu pienākums, jo valsts valodas statuss nav deklaratīva norma, tāpēc likums paredzētu stiprināt valsts valodas lomu tās ikdienas lietojumā visā publiskajā vidē," skaidro ministrijā, piemetinot, ka likums paredzēs nostiprināt latviešu valodas kā valsts valodas lietojumu sabiedrībā, novēršot divkopienu valsts kultivēšanu.

Ministrija skaidro, ka iepriekš norādītais izriet no 2012.gada februārī notikušā valodas referenduma, kurā pret krievu valodu kā otru valsts valodu nobalsoja 74,8% vēlētāju.

"Diemžēl divvalodības kulta piekopšana un ilgstošās sekas rusifikācijai ir tādas, ka ir nostiprinājusies prakse ikdienas saziņā publiskajā vidē, pakalpojumu sniegšanā un arī darba vietās līdztekus izmantot gan latviešu, gan krievu valodu. Līdz ar to – lai gan tiek nodrošināta iespēja visiem Latvijas iedzīvotājiem ikdienā lietot valsts valodu, diemžēl prakse ir tāda, ka no visiem latviešiem ļoti dažādās situācijās darba vietās tiek prasītas krievu valodas zināšanas," tā Rimšāne. 

Pirmdien, 22. augustā, šis projekts konceptuāli tiks apspriests valdību veidojošo sadarbības sanāksmē un tad jau noteiktajā kārtībā - saskaņošanā ar citam ministrijām – tiks nodots skatīšanai valdības sēdē, bet pēc tam tiks nosūtīts uz Saeimu, kas 5.septembrī sāks rudens sesiju.

Kā ziņots, Valsts darba inspekcija saņēmusi vairākas sūdzības par iespējamu nepamatotu svešvalodas prasīšanu darba sludinājumos, kā arī par atteikumiem pieņemt darbā darbiniekus, tai skaitā jauniešus, kuri nepārvalda atsevišķas svešvalodas. Tāpēc inspekcija atgādina, ka Darba likumā noteikts - darba sludinājumā aizliegts norādīt konkrētas svešvalodas prasmi izņemot, ja tā pamatoti nepieciešama darba pienākumu veikšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu