"Liepkalni": ekstremāli augsto elektrības biržas cenu laikā izslēdzām krāsnis pavisam (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Maizes un konditorejas cepšana ir viena no energoietilpīgajām nozarēm, jo krāsnis un viss ražošanas cikls ir tieši atkarīgs no gāzes un elektrības cenu pieauguma, kas ir kritiski straujš, intervijā aģentūrai LETA atzina maizes ceptuves SIA "Liepkalnu" vadības pārstāve Agne Eglīte.

Tāpat viņa norādīja, ka izejvielu cenas ietekmē dažādu apstākļu ķēdes reakcija, un galu galā "Liepkalni" saskaras ar situāciju, kad ļoti bieži no izejvielu piegādātājiem saņem paziņojumus par cenu kāpumu nedēļas, labākajā gadījumā - divu ietvaros, un prognozēt produktu pašizmaksu ir gandrīz neiespējami.

"Mūsu produkti ir ļoti atkarīgi arī no miltu cenām, kuras šobrīd vēl gada pēdējam ceturksnim nav precīzi zināmas," sacīja Eglīte.

Uzņēmuma vadība cenšas stratēģiski domāt un samazināt izmaksas, kur vien tas iespējams, lai maksimāli novērstu cenu kāpuma smaguma uzlikšanu uz klientu pleciem.

Piemēram, tiek projektētas un ieviestas dabasgāzes izmantošanas alternatīvas, izmantojot sašķidrināto gāzi. Tāpat tiek efektivizēti dažādi elektroenerģijas patēriņa posmi - plānots un optimizēts iekārtu darbības cikls. Kā norāda "Liepkalnu" vadības pārstāve, dažkārt optimizācija prasa nestandarta lēmumus.

Ņemot vērā elektrības biržas cenas ievērojamās svārstības, uzņēmumam nācies uz konkrētu stundu, kad cena bijusi ekstremāli augsta, krāsnis izslēgt pavisam un atsākt cept tad, kad cena atkal nokritusies.

"Darbiniekiem šeit arī nākas pielāgoties, un paldies viņiem par sapratni brīžos, kad dažādi lēmumi liek pārkārtoties," komentēja Eglīte.

Tāpat uzņēmums jau 2020.gadā uzstādījis saules paneļus ražotnē Liepsalās, taču tie saulainākajās dienās, vasaras mēnešos spēj maksimāli saražot vidēji tikai 1/10 daļu no ražotnē nepieciešamā elektroenerģijas daudzuma.

Tāpat, lai samazinātu izmaksas, uzņēmums šā gada pavasarī pieņēmis lēmumu slēgt vienu no uzņēmuma ražošanas struktūrvienībām Pierīgā,

tirdzniecības centrā "A7", pārstrukturizējot ražošanu uz citām uzņēmuma esošajām struktūrvienībām.

Kā norādīja Eglīte, lai cik smags šis lēmums būtu bijis, tas vērtējams kā veiksmīgs, jo palīdzējis uzņēmumam samazināt kopējās izmaksas.

Jau vēstīts, ka 2020.gadā "Liepkalni" strādāja ar apgrozījumu 8,955 miljonu eiro apmērā, kas ir par 10,5% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa pieauga par 96,6% un bija 542 676 eiro. Dati par pagājušo gadu vēl nav publiskoti.

Kompānija "Liepkalni" reģistrēta 1992.gadā, un tās pamatkapitāls ir 194 682 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmums pilnībā pieder Dagnim Čākuram.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu