Pirms pieciem gadiem mīklaini pazudis miljardieris Ķīnā saņem 13 gadu cietumsodu

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Sjao Činhua 2013. gadā
Sjao Činhua 2013. gadā Foto: AP/Scanpix

Ķīniešu izcelsmes kanādiešu miljardierim Sjao Činhua (Xiao Jianhua) Ķīnā piespriests 13 gadus ilgs cietumsods, bet viņa vadītā kompānija saņēmusi aptuveni astoņus miljardus dolāru lielu naudas sodu. Sjao un viņa uzņēmums “Tomorrow Holdings” apsūdzēti naudas zādzībā un nelikumīgā piesavināšanās mēģinājumā, vēsta BBC.

Sjao ir viens no bagātākajiem cilvēkiem Ķīnā, un 2017. gadā viņš burtiski pazuda no luksusa klases viesnīcas Honkongā. Kopš tā laika par uzņēmēju nekas netika dzirdēts, taču jūlijā Kanādas vēstniecība paziņoja, ka uzņēmējs ir stājies tiesas priekšā. Tiesas process sākās 4. jūlijā.

Tiek norādīts, ka uzņēmējs un viņa kompānija “nelegāli izmantojuši un piesavinājušies sabiedrības noguldījumus, kā arī nelegāli izmantojuši uzkrājumus”. Pēc tiesas teiktā, “Tomorrow Holdings” faktiski atzīta par vainīgu naudas zādzībā.

Tiek norādīts, ka Sjao un viņa kompānija “rupji pārkāpusi naudas pārvaldības prasības, kas radījis sāpīgas sekas valsts finansiālajai drošībai”. Tāpat tiesas pārstāvji uzsvēruši, ka Sjao un viņa kompānija atzinuši savu vainu pastrādātajos noziegumos.

Jūlijā Kanādas vēstniecība ziņoja, ka tās diplomātiem tiek liegta jebkāda piekļuve tiesas procesam.

Jautāts, kādas ir Sjao tiesības uz Kanādas konsulāro pakalpojumu saņemšanu, ņemot vērā, ka uzņēmējam ir ne tikai Ķīnas, bet arī Kanādas pase, Ķīnas ārlietu ministrs paziņoja, ka Ķīna neatzīst dubultpilsonību, līdz ar to Sjao šādu tiesību nav.

Iepriekš izskanējušas ziņas, ka Sjao bijušas ciešas saiknes ar valdošo Ķīnas Komunistisko partiju, tostarp arī ar partijas līdera Sji Dzjiņpina ģimeni.

2016. gadā Sjao aktīvu vērtība bija aptuveni 6 miljardi dolāru, kas ļāva viņam būt vienam no bagātākajiem cilvēkiem Ķīnā. Gadu vēlāk Sjao pazuda no “Four Seasons Hotel” Honkongā, kur viņš bija apmeties uz ilgāku laiku. Viņa ģimene ziņoja varasiestādēm par Sjao pazušanu, taču lieta tika izbeigta, jo “bija izdevies atjaunot kontaktu ar uzņēmēju”.

Vēlāk tika ziņots, ka Sjao bija devies uz ārzemēm, kur it kā ārstējies, noliedzot, ka būtu nolaupīts. Viņa uzņēmums arī publiskoja ziņas, ka ar Sjao viss ir kārtībā, taču vēlāk šī informācija tika atsaukta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu