Jauniešu vidū populārs kļuvis "TikTok" izaicinājums, kas ļauj ekonomēt naudu (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Pēdējo gadu laikā skaidrās naudas apgrozība sabiedrībā ievērojami samazinās, jo cilvēki arvien biežāk izmanto bezkontakta maksājumus. Tomēr jaunākās paaudzes iesaistījušās izaicinājumā, kas liek atgriezties pie skaidrās naudas lietošanas, vēsta “Euronews”.

Tiem cilvēkiem, kuri cenšas ietaupīt naudu augstas inflācijas laikā, “skaidras naudas uzglabāšana zeķē” ir visai efektīvs līdzeklis. Respektīvi – katru nedēļu, katru otro nedēļu vai katru mēnesi no bankas konta tiek izņemta konkrēta summa skaidrā naudā, kas vēlāk tiek noglabāta kādā naudas glabātuvē mājās.

Lai arī bankas piedāvā saviem klientiem dažādus naudas taupīšanas un krāšanas veidus, jaunā tendence liecina, ka fiziska naudas krāšana maina pieeju tam, kā naudu uztvert un tērēt. Interesanti, ka “TikTok” populārs ir kļuvis tēmturis “#CashStuffing”, kas īpašu popularitāti bauda jauniešu vidū. Šajā sociālajā platformā video ar šādu tēmturi skatīti vairāk nekā 520 miljonus reižu.

Kā tas darbojas?

Šī metode ir ļoti vienkārša – ik pēc noteikta perioda no bankas konta tiek izņemta kāda konkrēta summa skaidrā naudā – tā, lai netiktu traucēts ikdienas izdevumiem. Turklāt – skaidrā nauda nereti tiek sadalīta dažādiem mērķiem – vakariņām ar draugiem, ceļojumiem un tamlīdzīgi.

Metode neparedz to, cik lielai naudas summai ir jābūt, taču tā ļauj cilvēkiem ieviest skaidrus budžeta veidošanas noteikumus.

Piemēram, daudzi dara tā, ka izņem skaidro naudu no konta, un tad tieši ar šo summu mēģina iztikt mēnesi. Mēneša beigās var arī saprast, cik daudz naudas ir palicis pāri, un secināt, kam izdevumus samazināt, bet kam atstāt.

Vai tas patiešām palīdz ieekonomēt naudu?

Lielai daļai cilvēku, redzot fiziskas banknotes, rodas labāks priekšstats par to, cik daudz naudas tiek tērēts, salīdzinot ar brīdi, kad norēķināšanās notiek ar maksājumu karti (kas nereti sniedz priekšstatu, ka tur esošie līdzekļi ir teju neizsmeļami).

Respektīvi – skaidrā nauda palīdz labāk plānot mēneša budžetu, jo cilvēki savām acīm redz, kāds ir naudas atlikums, un tas ļauj arī saprast, kādās kategorijās labāk naudu ietaupīt.

Ja, piemēram, cilvēki pārtērē savu naudu “tusiņiem”, tad nākamajā mēnesī var tikt mazināti līdzekļi izklaidēm ar draugiem. Vai arī – tiek plānotas cita veida izklaides, kas neprasa lielus līdzekļu ieguldījumus.

Protams, to pašu var izdarīt arī ar banku lietotnēm, taču redzēt naudu fiziski – tas palīdz vairāk pievērst uzmanību tam, cik daudz nauda tiek tērēta.

Tāpat šāda veida taupīšana palīdz izvairīties no līdzekļu pārtērēšanas. Tomēr ir viens būtisks trūkums – drošība.

Skaidrs, ja vienuviet būs noglabāta liela naudas summa, tad tas būs mazāk droši, nekā noguldīt naudu bankā. Skaidru naudu viegli var nozagt, tāpat nauda var iet bojā kādā nelaimes gadījumā. Skaidras naudas “uzglabāšana zeķē” arī izslēdz iespēju noguldīt naudu kādās investīcijās.

Tomēr laikos, kad cilvēki meklē iespējas, kā labāk ietaupīt un mēneša beigas sagaidīt ar kaut nelielu pārpalikumu, tā gan ir sekundāra problēma.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu